Virksomhedsform – Valg af virksomhedsform
– det store spørgsmål for en iværksætter
Virksomhedsform! Spørgsmålet om det rette valg af virksomhedsform – altså om du skal starte med en enkeltmandsvirksomhed (også kaldet personlig virksomhed), kaste dig ud i at stifte et anpartsselskab eller aktieselskab – opstår vel straks man overvejer eller beslutter sig for at ville ‘starte for sig selv’.
Efter regeringen i foråret 2019 har fjernet muligheden for etableringen af IVS, er det blevet et mere skarpt valg, fordi du nu – hvis du vælger for eksempel et anpartsselskab, jo skal ‘hoste op med’ kr. 40.000.
For de kreative:
Det er fortsat muligt at registrere IVS – på Grønland – virksomhedsformen er altså stadig åben. Du kan oprette en afdeling af dette grønlandske IVS i Danmark. Læs mere meget herom i denne specialartikel om etablering af IVS på Grønland. EU giver muligheder: Du kan etablere selskaber i EU, for eksempel Tyskland og oprette en filial i Danmark af dette selskab. På grund af regeringsindgrebet mod IVS i foråret 2019 ligger Danmark nu på en 2. plads i Europa som det land, hvor det er ‘dyrest’ at etablere kapitalselskab. Tankevækkende & træls for jer, som iværksættere.
Virksomhedsform! Det er vigtigt at have for øje, at spørgsmålet om valg af virksomhedsform ikke ‘bare’ kan besvares med et, ‘her er det endegyldige svar’.
En lang række afgørende momenter og overvejelser har indflydelse på besvarelsen af spørgsmålet om valg af virksomhedsform.
Spørgsmål om ‘hæftelse’, hvis det går galt. Det kan være selskabsretlige forhold. Skatteretlige forhold, m.v.
Fokus for dig skal selvfølgelig være at søge at overveje alle disse momenter ved valg af virksomhedsform, og dermed være i stand til nogen lunde sikkert at træffe en beslutning om, hvad der er det bedste valg af virksomhedsform til at danne rammen om din kommende virksomhed som iværksætter.
Min anbefaling er at du – hvis du er det mindste i tvivl om valg af virksomhedsform – overvejer at søge professionel rådgivning om emnet – hos mig eller andre; men det er desværre mit indtryk, at de færreste ønsker at afsætte ressourcer til emnet valg af virksomhedsform. Det er synd, for et møde om hele rammen om din virksomhed behøver ikke koste alverden.
Måske denne artikel kan bidrage til et bedre beslutningsgrundlag.
Virksomhedsformer
Hvad kan du vælge i mellem ved valg af virksomhedsform?
Grundlæggende står du lige nu ved den skille vej, at du skal vælge mellem at drive din kommende virksomhed:
- i ‘personlig virksomhed‘ også kaldet enkeltmandsvirksomhed (eller hvis I er flere personer: via et interessentskab (I/S) eller
- gennem et såkaldt ‘kapitalselskab‘, dvs. via et iværksætterselskabet, anpartsselskabet, aktieselskabet eller Partnerselskab (kaldes også P/S).
Virksomhedsform – valget er et ‘kernevalg’
Hvis du gerne vil igang med din egen virksomhed, så er det her valg jo et af de helt store kernevalg “rette valg af virksomhedsform”.
Der er skrevet tykke bøger om emnet.
Formålet med det her blog indlæg er blot at lede dig på vej.
Her er et kort overbliksskema over de ‘grønne’ personlige virksomhedsformer, og de ‘røde’ kapitalselskabsformer. Der findes flere, men dette skaber overblik for dig.
Bemærk til skema: IVS er under ‘udfasning’ og kan ikke stiftes mere (bortset fra på Grønland), og kapitalkravet i ApS er nedsat til kr. 40.000 og er ikke kr 50.000 som angivet, ligesom A/S nu kan etableres for 400.000 og ikke som angivet kr. 500.000.
Skemaet er fra 2014. Og nej jeg har ikke haft tid til et nyt.. Alt andet i skemaet er korrekt.
Overblik:
Nedenfor søger jeg at opstille en kortere guide oversigt over fordele og ulemper ved henholdsvis enkeltmandsvirksomhed (altså personlig virksomhed) og så modpolen: kapitalselskabet (der, som nævnt, dækker de traditionelle selskabsformer, der kan stiftes i dag (2019): anpartsselskabet og aktieselskabet.
Hvis du hopper lidt rundt her bloggen på Ditselskab.dk, så finder du hurtigt ud af, at det her indlæg faktisk har dannet grundlaget for en perlerække specialartikler om emnet. Øverst på denne side finder du menuen med adgang til ‘bloggen‘ – hvis du klikker på ordet åbner en ny fane og du har adgang til alle artiklerne og rigtig meget mere viden. Gør det, hvis du virkelig vil guides. Du kan selvfølgelig også emnesøge i søgefeltet foroven.
Formålet med dette indlæg om valg af virksomhedsform, er at give dig et overblik. Herefter kan du selv gå i dybden med dine overvejelser. Da vi siden artiklens udgivelse har tilført utallige videoer til sitet, så har vi selvfølgelig indsat en række videoer her i artiklen. Men husk at vælger du at hoppe til forsiden, så er der adgang til det vi kalder ‘Ditselskab TV’ hvor du finder en player til alle vores videoer.
Det er et stort og svært valg du skal træffe.
Overblik om valg af virksomhedsform:
Videoen (der godt nok er fra 2013) ‘holder stadig’ fordi de grundlæggende synspunkter for valget ikke har ændret sig. Derfor får du stadig overblikket om valg af virksomhedsform ved at starte med at se videoen. (Husk der er ret mange videoer på forsiden af sitet, hvis du scroller ned og tænder ‘Ditselskab TV’).
Mere om Enkeltmandsvirksomhed
– eller den personlige virksomhed
Enkeltmandsvirksomheden er nok den mest udbredte ‘virksomhedsform’ i Danmark. Du registrerer den selv på VIRK, hvorefter du modtager CVR nummer, momsregistrerer dig selv, og er oppe at køre. Enkeltmandsvirksomheden har en række fordele, men også en række ulemper. Ved din overvejelse om valg af virksomhedsform, skal du selvfølgelig sætter fordele og ulemper overfor hinanden, og træffe dit valg herefter.
Fordele ved enkeltmandsvirksomhed / personlig virksomhed:
- Nemt: Det er nemt at etablere enkeltmandsvirksomhed – du skal bare udfylde få formularer på Virk – og enkeltmandsvirksomheden kan være nemt at lukke. (Har du behov for bistand hjælper vi dig gerne med at lukke din enkeltmandsvirksomhed)
- Billigt: Enkeltmandsvirksomheden er billig i drift. Du skal bogføre, men kan du selv, så gør det. Der findes i dag flere udbydere på markedet. De er alle ganske udemærkede. Der skal laves et regnskab, men det skal ikke afleveres til nogen, heller ikke til Erhvervsstyrelsen.
- En udemærket selvstændig bogholder koster ca. 400 – 475 kr. + moms i timen – i hvert fald i StorKøbenhavn. Hvis du kender gode bogholdere, er du velkommen til at nævne dem i kommentarfelterne nedenfor.
- Underskud kan fradrages: Underskud i Enkeltmandsvirksomheden kan fradrages i anden indtægt hos dig eller hos din ægtefællen. (Du skal selv finansiere underskuddet med dine penge, så enten har du opsparing, eller du har et lønnet job ved siden af.) Går alt helt skævt i din enkeltmandsvirksomhed, eller har du større udviklingsomkostninger, og underskud på driften til en start, så kan du meget ofte fratrække dit virksomhedstab i en løn du tjener ved siden af. Dette er umiddelbart den største fordel ved enkeltmandsvirksomheden, at den ‘skat’ der er i enkeltmandsvirksomheden er såkaldt ‘relevant’ også for anden indkomst. (Dette er forklaringen på at alle – du ved – vindmølleprojekter, solcelleprojekter, K/S projekter vedr. ejendomme i udlandet etc. etc. altid har været placeret i virksomhedstyper, der blev beskattet som enkeltmandsvirksomheden: fordi deltageren kunne afskrive på sin investering, og dermed nedbringe skatten på sin ‘direktørløn’ ved siden af den passive virksomhedsdeltagelse.)
- A conto skat: I enkeltmandsvirksomheden kan man anvende virksomhedsordningen og dermed kan man opnå nogenlunde samme beskatning som fx anpartsselskabet eller iværksætterselskabet
- Hvis du har svingende indkomst i din virksomhed, da er virksomhedsordningen meget fleksibel og særdeles fornuftig.
- Anonymt: Der skal ikke offentliggøres et regnskab.
Mere om “Skat” i forbindelse med personlig virksomhed:
OK, selvom video’en er fra 2013, så ‘holder’ den fortsat, men en kop kaffe inden, gør nok underværker.
Hvis jeg skal uddybe lidt om virksomhedsordningen, så lad mig overbliksmæssigt forklare den således: Det er en regnskabsteknisk metode til at opdele økonomien mellem dig og din personlige virksomhed. Det, du tjener i virksomheden, bliver i virksomheden, indtil du beslutter dig for at hæve af det. Det, der forbliver i virksomheden, bliver så beskattet a conto med 22%. (Samme procent som selskaberne.) A conto skatten er en foreløbig skat af overskuddet. det betyder at du sådan set allerede har betalt 22%, når du så hæver af opsparet overskud betaler du op til den skatteprocent du ellers har, f.eks. 50%. Den foreløbige skat, der er betalt, fratrækkes den slutskat, der beregnes i det år, hvor det opsparede overskud hæves. Er slutskatten ‘topskat’ i det år, hvor du hæver, fratrækkes det du har betalt i topskatten. Er slutskatten ‘bundskat’, kommer midlerne billigst muligt ud.
Når du så ‘hæver’ at det, der er i virksomheden, for eksempel fordi du skal have smør på brødet, så opstår følgende regnestykke: Hvor meget skal du så betale i alt i skat, fratrukket det du allerede har betalt i skat a conto – jo mere du ‘hæver’ jo mere skal du betale. Du ved: progressiv skat.. Lad os gøre det enkelt: Hvis nu du skulle betale fast 50%, så har du altså allerede betalt de 22%, så du skal kun betale resten op til de 50%. (Medmindre du altså hæver så meget at regnestykket indebærer at du kommer over ‘top-skattegrænsen’.)
Ulemperne ved enkeltmandsvirksomhed / personlig virksomhed:
- Hæftelse: Du hæfter med alt, hvad du ejer og har. Kreditorer i enkeltmandsvirksomheden kan med andre ord rette krav mod hele din formue. Det omfatter både den opsparing du har i virksomheden, og den opsparing du har udenfor virksomhedens økonomi. Det kan være personlig formue, din bil, dit hus, din lejlighed, kommende arv fra mor og far, bedsteforældre, etc. etc. Du har derfor en altomfattende Personlig hæftelse – din egen formue er på højkant. Det indebærer, at den personlige virksomheds kreditorer kan rette deres krav mod virksomheden eller indehaveren (der jo er den samme), hvorfor hele din formue tjener til sikkerhed for kreditorernes krav. Der er ingen ‘forskel’ mellem dine kreditorer. Om du har privat gæld, eller virksomhedsgæld, det er ‘et fedt’ – alt er på højkant.
- Eksempel # 1: Fejlslagen drift af virksomhed: hvis du har lånt penge til udvikling af produkt, der ikke kan sælges: du hæfter, og du skal betale tilbage. Går du konkurs (personligt) hæfter du selvfølgelig stadig væk; konkursen betyder intet i denne relation. Kreditorerne kan forfølge dig i årene fremover.
- Eksempel # 2: Hæftelse for erstatningskrav: Udbyder du et produkt eller leverer du en mangelbehæftet håndværksydelse, eller er du entreprenør i personlig virksomhed, så hæfter du for dine underentreprenørers vanvittigheder. Kommer der et erstatningskrav, står du på mål.
- Eksempel # 3: Hæftelse for krav fra ansatte: Hvis du har ansatte i en personlig virksomhed, f.eks. funktionærer, og afskediger sådanne, kan du blive mødt med krav om betaling for usaglig afskedigelse. Kan virksomheden ikke betale, så hæfter du for kravet. Etc
- Dette kan du dog muligvis imødekomme ved forsikring og ved aftale med dine kunder.
- Husk ægtefællen hæfter for skattegælden: opstår et skattekrav mod din enkeltmandsvirksomhed, så hæfter din ægtefælle også for denne gæld, når SKAT har konstateret, at du ikke kan betale (subsidiær hæftelse). Det er værd at tage med, hvis ‘konen ejer huset’ og du driver enkeltmandsvirksomhed. (Dette gælder dog kun skattegæld opstået UNDER ægteskabet – ikke skattegæld opstået før.)
- Begrænset anvendelse af overskud # 1: Det går godt i din enkeltmandsvirksomhed, og du har opsparing i din personlige virksomhed. Jens Hansen spørger om du vil være med i en softwareudviklingsvirksomhed med 35% og spørger dermed, om du vil reinvestere nogle af dine (i virksomheden) opsparede midler (som du kun har betalt en foreløbig skat af med 22% ). Desværre. Det kan du ikke. I den personlige virksomhed, er der ganske begrænsede muligheder for investering af overskydende kapital (du kan med andre ord nærmest ikke lege med opsparingen.) – hvis du er velhavende i din personlige virksomhed, kan du for eksempel ikke anvende virksomhedens overskud i investering i aktier eller anparter.
- Begrænset anvendelse af overskud # 2: Din personlige virksomhed eller enkeltmandsvirksomhed kan ikke eje et holdingselskab, eller eje anparter eller aktier. Du kan. Den kan ikke. Investeringen i sådanne betragtes altså som en hævning af midler, hvorefter ovenstående beskrevne skattekonsekvens (hævning) opstår. (Altså man skal gennemføre regnestykket: Hvad er slutskatten, fratrukket den foreløbige skat, herefter fremkommer skattekravet og de (få) midler, der er tilbage efter denne skattebetaling.
- Ophør: Beskatning ved ophør af aktiv drift kan være særdeles problematisk (fuld opsparing kommer til beskatning) – dette kan så imødegås med en skattefri virksomhedsomdannelse, hvorefter du får “skudt” skatten til et senere tidspunkt, men du slipper ikke for den 100%. Vigtigt: Læs den dedikerede artikel om skattefri virksomhedsomdannelse her.
- Alene: Du kan kun være dig selv. Der kan ikke være flere ejere af en enkeltmandsvirksomhed. Straks I er flere ejere, er I begrebsmæssigt ovre i en eller anden anden selskabsform: ‘samejet’ eller ‘Interessentskabet’. Med andre ord, driver du IT virksomhed med ansatte i enkeltmandsvirksomhed; så er du afskåret fra at etablere en ‘medejerordning’ eller ‘partnerordning’, eller andet ‘fastholdelsesprogram’ eller incitamentsprogram ud over en simpel løn-bonus-ordning.
- Omdannelse dyr: Hvis du senere vil over i selskabsform med holdingselskaber m.v. så er det dyrt. Find info om priser her.
Kort om omdannelse ‘fra enkeltmandsvirksomhed til anpartsselskab’:
Processen om omdannelse kan illustreres således. Du kan læse mere nedenfor, og du kan læse specialartiklen her: Skattefri virksomhedsomdannelse
—o0o—
Mere om hæftelse i personlig virksomhed:
Hæftelse er ofte et meget stort argument for de fleste for ikke at starte enkeltmandsvirksomhed. Vel logisk nok, for eksemplerne ovenfor er også ubehagelige (og realistiske).
Men er det synspunkt altid fornuftigt.
Se denne video, og dan din egen mening:
****************
Mere om enkeltmandsvirksomheden – eller den komplette guide til personlig virksomhed:
Det er formålet med denne artikel at give dig et overblik. Det fører for vidt at komme rundt i alle afkroge. Derfor kan du følge dette link til en komplet guide over enkeltmandsvirksomhed, altså mere information om personlig virksomhed.
Emnerne er
- Etablering,
- Drift,
- Regnskab,
- Bogføring,
- Skatteforhold,
- Hæftelse,
- Anvendelse af Opsparet overskud,
- Ophør
Mere om kapitalselskaber:
– altså at drive virksomhed gennem IVS – Iværksætterselskabet, ApS – Anpartsselskabet eller A/S – Aktieselskabet
Kort om IVS: Overskriften indeholder IVS. IVS er under udfasning. Man kan ikke stifte IVS længere – bortset fra på Grønland. Eksisterende IVS skal omdannes inden 15. april 2021, ellers sendes de til tvangsopløsning. Ejer du et IVS kan lukke IVS’et, eller du kan omdanne IVS’et – der er 7 metoder.
Mere om kapitalselskaber:
Hvad er egentlig et kapitalselskab.
Hvis vi taler om et af de 3 nævnte kapitalselskaber: iværksætterselskabet, anpartsselskabet eller aktieselskabet, så er kapitalselskabet jo bare en ‘enhed’, eller en såkaldt juridisk person.
Se for dig en en skotøjs-æske. Du lægger en stak pengesedler ned i æsken. Dette er et kapitalindskud. Sådan. Kapitalselskabet, (eller skotøjsæsken) opstår (stiftes), fordi du beslutter det og fordi du indskyder nogle penge.
Kapitalselskabet (skotøjsæsken) skal du betragte som en selvstændig person! Ligesom dig. Den – æsken / selskabet – kommer til verden, og lever herefter sit eget liv, under din ledelse og styring og ejerskab. Alt sammen baseret på de penge du har indskudt. Er der ikke nok penge, går den ‘nedenom og hjem’ (konkurs), skaber den flere penge, laver den overskud og opsparing.
Modsat den personlig virksomhed, som netop var ‘DIG’, så er kapitalselskabet netop ikke ‘dig’. Selskabet er ganske modsat: ‘sin egen person’.
Det er derfor kunder laver aftaler med selskabet. Det er derfor selskabet kan skylde penge væk – alene. Det er derfor selskabet hæfter – modsat dig.
Dette gælder uanset om du ejer selskabet 100%, om det er dig, der udfører arbejdet, om det er dig, der fejler. , hvorfor det er selskabet, man (som kunde) laver aftaler med, og ikke med dig, ligesom det er selskabet, man (som kunde) skal bebrejde og ikke dig man skal bebrejde, uanset det så faktisk er dig, der 100% ejer selskabet, og er den, der faktisk leverer f.eks. en rådgiverydelse, eller har klokket i det…
Fordele ved at drive virksomhed i anpartselskab eller aktieselskab (kapitalselskab):
- Nemt at etablere: Her hos os leverer vi på basis af, at du udfylder en blanket med visse data. Se vore pakker her, hvis du er alene. Se pakkerne her, hvis I er flere. På dette grundlag kan vi levere nødvendige dokumenter. Som de eneste i Danmark (mig bekendt) leverer vi på såkaldte ‘ALL INCLUSIVE’ vilkår, hvilket betyder, at ‘alt’ er inkluderet. Ikke kun dokumenter, men hele processen omkring selve stiftelsen og registreringen af selskabet; men også ‘efter processen’ med registrering for såkaldte pligter: altså momsregistrering, eventuel lønsumsregistrering, import eller eksport registrering, a-skatteregistrering, etc. Vi sørger for det hele. Vi sørger også for at bestille tast selv kode til dig på Skat, så du får hurtig og nem adgang til selskabets side hos Skat; ligesom vi leverer links til dig, så du kan bestille medarbejdersignatur umiddelbart i forbindelse med stiftelsen. Det er også værd at bemærke, at du ikke ‘får lov at bestemme 100%’ – du udfylder en bestillingsblanket, men selvfølgelig kvalitetssikrer vi indholdet, så vi sikrer at det du bestiller er fornuftigt.
- Begrænset hæftelse. I modsætning til enkeltmandsvirksomhed, er din hæftelse begrænset til dit indskudt. Driver du virksomhed via et IVS (så længe det varer) er din hæftelse måske begrænset til 1 kr, et anpartsselskab fra kr. 40.000, og i et aktieselskab, fra kr. 400.000. Vær dog OBS på at din hæftelse kan udvides via aftaler, for eksempel hvis du påtager dig en kaution overfor Banken for en kassekredit.
- Billigt i drift – revision kan fravælges – hvorved forstås, at du altså ikke nødvendigvis skal afholde omkostninger til revision en gang årligt. I en start-up er midlerne ofte små, og du skal være OBS på, at du selv kan generere og aflevere din årsrapport, hvor du tjekker Virks hjemmeside her. Her kan du øve dig. Hvis du således er i stand til at udforme din egen årsrapport på grundlag af din egen rigtige bogføring, så er der jo slet ingen omkostninger til eksterne rådgivere i denne anledning. PS: Husk du skal indlevere selvangivelse for selskabet. Det gøres ved at logge ind her.
- Mere fleksibilitet fx:
- Opdeling i forskellige afdelinger (konsulent & udvikling)
- Mulighed for pengetankselskaber (holdingselskaber)
- Flere muligheder for investering af overskud – dvs. de midler der ligger på kistebunden er jo kun beskattet med 22%. Så længe du ikke hiver midlerne ud til privat brug, så kan du genanvende midlerne ved investering i andre virksomheder for eksempel sammen med andre. Dette gøres normalt via et holdingselskab. Læs mere.
- Fordelagtig hvis flere ejere. Hvis man er flere ejere om en virksomhed i selskabsform, så er området gennemreguleret af Selskabsloven. Læs næste punkt. Uanset dette bør man – når man er flere – dog altid sikre sig at gældende spilleregler for den fælles virksomhed fastlægges i en ejeraftale. Læs mere.
- Gennemreguleret lovgivning: Selskabsloven består af 25 kapitler og næste 400 paragraffer, og udtrykker en dedikeret speciallovgivning. Loven fastlægger alt om kommunikation, registrering, frister, stiftelse, andele, ejerfortegnelser, omsættelighedsbegrænsninger, indløsning, generalforsamling, ledelse, kapitalforhøjelser, kapitalafgang, opløsning, fusion, spaltning, grænseoverskridende fusion, grænseoverskridende flytning af hjemsted, omdannelse, etc.
- Prestige – der kan være prestige i at drive sin virksomhed gennem et selskab. Det kan se bedre ud.
- Nemmere at skaffe ny kapital: I og med selskabet er omfattet af den beskrevne gennemregulerede lovgivning, er der simpelthen ingen tvivl om, at det er langt nemmere at skaffe kapital til et kapitalselskab (IVS / APS / A/S) end til en personlig virksomhed, der i den forbindelse så skal omdannes til et I/S.
- Kreditorer mere trygge – fast lovgivning sikrer kapitalens tilstedeværelse
- Aflønning som ansatte (fordel ved flere ejere)
- Selvstændig juridisk person
- Husk at tænke en struktur igennem inden etablering
- Husk ved flere ejere at få udformet et ejeraftale – læs mere her.
Det er altså nogenlunde ligeså nemt og komme i gang med kapitalselskabet, som det er med enkeltmandsvirksomheden. I kapitalselskabet hæfter man ikke for noget, hvis alt går galt; til gengæld skal man opveje det mod, at underskud ikke kan trækkes fra på din egen selvangivelse. Så kogt ned er spørgsmålet: Hvad vil du helst: undgå at hæfte direkte personligt og uden nogen begrænsning, eller sikre dig et skattefradrag for et underskud.
Hvad er og hvorfor dog et holdingselskab?
Lige en sidebemærkning: alle taler om det, og her får du min gode gamle holdingvideo, der snart skal justeres.
I essens er et holdingselskab blot et kapitalselskab, der ejer et andet kapitalselskab. Det er et must med holding, når I er flere. Og via vores særlige modeller for flere deltagere, får I den indskudte selskabskapital retur skattefrit. Læs om modellerne her.
Ulemper ved at drive virksomhed i anpartsselskab eller aktieselskab (kapitalselskab):
Sammenlignet med personlig virksomhed, er det selvfølgelig en ulempe, at man skal fremskaffe kr. 40.000 for overhovedet at kunne etablere et anpartsselskab. Husk kapitalkravet til et anpartsselskab er jo kr. 40.000.
Det er selvsagt også en ulempe, at underskuddet i virksomheden ikke kan fradrages hos ejeren. Men det er jo effekten af, at virksomheden ‘er sig selv’.
Her ud over, er der ingen praktiske ulemper. Nogle udtaler, jo, der skal udformes et regnskab. Ja, det er sandt, men det skal der også i en enkeltmandsvirksomhed. Forskellen er blot at regnskabet i enkeltmandsvirksomheden skal ‘ned i skuffen’, hvorimod regnskabet i kapitalselskabet skal ind til Erhvervsstyrelsen.
Meget mere om kapitalselskaber – eller den komplette guide til kapitalselskaber:
Som anført ovenfor, er det jo formålet med denne artikel, at give dig et overblik. Derfor fører det for vidt at skrive alt om kapitalselskaber. Derfor kan du følge dette link til den komplette guide om kapitalselskaber her.
Emnerne er
- Etablering,
- Drift,
- Regnskab,
- Bogføring,
- Skatteforhold,
- Hæftelse,
- Anvendelse af Opsparet overskud,
- Ophør)
Hvad skal du så vælge – Hvad er så rette valg af virksomhedsform?
– her er et teoretisk tænkt iværksætter scenarie:
Det er super svært at træffe det rigtige valg af virksomhedsform. Da jeg gik på universitetet (for meget lang tid siden), da lærte vi at opdele spørgsmålet om valg af virksomhedsform i 3 faser.
Dette beskrives nedenfor.
Her – efter +25 års erfaring – så mener jeg denne faseopdeling er for firkantet, fordi den ikke tager højde for de omkostninger, der er mellem skiftet mellem de forskellige faser. Derfor tilfører jeg lidt bemærkninger til faserne i det følgende:
Fase 1: Opstart (Tid: 1 – 3 år)
Start din personlige virksomhed
Ja, det lærte vi. Start altid her, for du kan altid gennemføre en omdannelse senere. Tja; det er jo noget sludder. Skal man basere sin drift på flere ejere i løbet af kort tid, er det tåbeligt. Skal man drive en ‘højrisiko’ drift fra start (for eksempel håndværker) så er det tåbeligt. I disse tilfælde bør man skippe denne fase og gå videre.
- Nem etablering
- Se om det lykkes
- Hold styr på økonomien
- Få værdi i virksomheden
- Vurder: hvorfor er jeg bange for ”hæftelsen” – håndter den – ansvarsforsikring – aftaler med erhvervskunder om begrænset hæftelse
Fase 2: Driften er stabil (Tid 2 – 4 år)
- Driften er stabil
- Stabile overskud
- Omsætningen svinger ikke længere
- Der er nu ”værdi” i din virksomhed
- Måske ønske om opdeling af drift i flere enheder (udvikling og konsulent)
- Måske større og større opgaver; større og større risiko
- Måske behov for ny kapital – Flere medejere
Du kan omdanne den personlige virksomhed til ApS:
Ja, det er rigtigt og beskrives i det følgende. Men ved dit valg af personlig virksomhed / enkeltmandsvirksomhed, skal du dog inddrage at en skattefri virksomhedsomdannelse ikke nødvendigvis ligefrem er billig. Du skal betale en advokat for bistand, en revisor, og der er en række tiltag, der skal gennemføres, som jeg gerne ville være for uden, hvis det var mig. Og husk. Omdannelsen medfører ikke, at du slipper for hæftelsen for de år, der går forud. Har du drevet virksomhed som entreprenør, tømrer, murer, etc. så hæfter privatformuen altså i op til 10 år efter omdannelsen. Det er værd at overveje.
Fase 3: Skattefri virksomhedsomdannelse
(Fra personlig virksomhed til ApS)
Den skattefri virksomhedsomdannelse går i essens ud på at man værdiansætter aktiver og passiver i den personlige virksomhed og anvender den positive samlede nettoværdi som et indskud i stedet for selv at komme med nye penge. Hvis enkeltmandsvirksomheden er ‘mange penge værd’, så slipper man for i omdannelsesøjeblikket, at skulle betale skat af overførslen til kapitalselskabet.Pointer
- Værdien af den personlige virksomhed danner grundlag for at stifte ApS.
- (Du skal altså ikke selv skaffe de 40.000, de ligger i virksomheden)
- ApS ”viderefører” virksomheden
- Du ejer nu anparterne i dit ApS.
- Du kan ikke virksomhedsomdanne dig fra personlig virksomhed til iværksætterselskab
Mere om skattefri virksomhedsomdannelse:
Fase 4: Mulige omstruktureringer og fremtiden…
Vi lærte i sin tid, at nu var den virksomhed, der startede som enkeltmandsvirksomhed jo endt i et anpartsselskab; og nu skulle man så anvende forskellige værktøjer til at strukturere korrekt. Det er korrekt lærdom, at værktøjerne findes. Men inddrager man omkostningerne ved alle disse tiltag til at få en optimal struktur, så bør man nok overveje, om det i stedet kunne have betalt sig at starte med den korrekte struktur fra starten. Man ville i så fald spare rigtig mange penge.
-
- ApS kan skattefrit placeres under holdingselskab
- Holdingselskab kan sælge ApS skattefrit for holdingselskabet
- ApS kan spaltes skattefrit i flere afdelinger (Udvikling & Konsulent)
- Flere ejere kan optages som anpartshavere – husk ejeraftale
- Etc.
Overvejelse – ‘holder’ disse faser
Jeg synes du nøje skal overveje din situation. Teoretisk holder faserne, men der er voldsomme omkostninger og ulemper forbundet med først at starte personlig virksomhed, herefter omdanne, herefter etablere et holdingselskab skattefrit. Kontakt mig, og så kan vi sætte et konkret møde op evt. sammen med vores skattesamarbejdspartner.
Hej Jacob
Jeg har pt et ny opstartet enkeltmandsfirma (ingeniør konsulentydelser) og er naturligvis presset af at få nye kunde for at undgå at skat vurdere at jeg evt har en ansættelsesforhold.
Har pt. en stor kunde der også var årsagen til at jeg startede som selvstændig.
Nu er jeg så blevet kontaktet af et firma i Schweiz der gerne vil hyre mig til et stort projekt fuldtid de næste 3 år!
Umiddelbart vil jeg selv vurdere at det kan jeg ikke men er der specielle regler når kunden er fra udlandet eller vil det være muligt hvis virksomhedsformen ændres til et ApS?
Jeg vil mene dit spørgsmål egner sig bedst til en drøftelse. Send en mail til [email protected] med dit tlf nummer, så ringer jeg til dig. (En kort drøftelse koster ikke noget, blot til info…)
Denne afgørende pointe fremgår af § 15 i ‘Virksomhedsskatteloven’ som lyder således i 1. punkt:
”… Afståelse, ophør og omdannelse
§ 15. Afstår den skattepligtige sin virksomhed, eller ophører den skattepligtige med at drive selvstændig erhvervsvirksomhed, medregnes indestående på konto for opsparet overskud med tillæg af den hertil svarende virksomhedsskat til den personlige indkomst i samme indkomstår, jf. § 10, stk. 3. …”
Endnu en fordel ved at have en enkeltmandsvirksomhed er så at når man ikke vil arbejde mere. Så har man stadig sit overskud stående i virksomhedordningen som der er betalt 22 % skat af. Nu vil man ikke arbejde mere og kan så stadig betale løn til sig selv som der allerede er betalt 22% af. I en virksomhed skal man betale fuld skat af sin løn ud over de 22 % som allerede er betalt.
Mja… Faktisk ikke. Virksomhedsordningen (og opsparingen derinde) forudsætter fortsat aktivitet; dvs. hvis virksomheden ophører, kommer al opsparing til beskatning på een gang. Med andre ord: Hvis du har sparet xx tusinder op i ordningen, og herefter ‘holder op’ så skal du i god tid inden omdanne til ApS for at udbetale opsparingen over flere kommende år.