Særligt om indskud af andre værdier end kontanter
Særligt om indskud af andre værdier end kontanter
Særligt om indskud af andre værdier end kontanter: Selskabet kan oprettes / stiftes med andre værdier end kontanter. Dette kaldes populært værdiindskud eller apportindskud. Forholdet er reguleret af Selskabslovens § 35 til § 38.
Her giver jeg et overblik over kravene i denne forbindelse:
Indskud i andre værdier end kontanter
Selskabslovens § 35
Selskabslovens § 35 fastlægger følgende:
Selskabslovens § 35
Indskud i andre værdier end kontanter, dvs. apportindskud, skal have en økonomisk værdi og kan ikke bestå i pligt til at udføre et arbejde eller levere en tjenesteydelse.
Stk. 2. Fordringer på stiftere eller kapitalejere kan ikke indskydes eller overtages, uanset om fordringerne er sikret ved pant.
Indskuddet skal have en økonomisk værdi
Ethvert aktiv, der kan overdrages, og som har en økonomisk værdi, der kan påvises, kan indskydes i stedet for kontanter. Det er ikke noget krav, at aktivet står i forbindelse med selskabets formål.
En gammel campingvogn kan således indskydes uanset selskabet har til formål at drive konsulentvirksomhed som coach.
Indskuddet kan ikke bestå i pligt til at udføre et arbejde eller levere en tjenesteydelse
Man kan med andre ord ikke fastlægge at din pligt til at arbejde gratis for selskabet i 40 timer a 1.000 kr. er lig 40.000 i selskabskapital. (Da der skal leveres en vurderingsberetning, hvor en for eksempel godkendt revisor skal erklære sig om aktivets værdi, giver dette også sig selv. Man kan ikke erklære sig om en kommende arbejdsindsats.
Fordringer på stiftere eller kapitalejere kan ikke indskydes
Læg mærke til at bestemmelsen handler om fordringer på stiftere og kapitalejere – ikke på andre. Med andre ord kan stifter godt anvende et fordring på en tredjemand, under forudsætning af, at øvrige bestemmelser om apportindskud er opfyldt.
Skal kapitalselskabet overtage andre værdier end kontanter, skal stiftelsesdokumentet vedhæftes en vurderingsberetning.
En vurderingsberetning
Hvis man ønsker at indskyde andre værdier end kontanter, skal man fremkomme med en vurderingsberetning som vedhæftes stiftelsesdokumentet. Jeg beskriver mere herom nedenfor, men det er netop kravet om dette dokument, der gør at man skal overveje værdiindskuddet to gange. Det er dyrt at få en vurderingsberetning.
Selskabslovens § 36 regulerer forholdet:
Selskabslovens § 36
Skal kapitalselskabet overtage andre værdier end kontanter, skal stiftelsesdokumentet vedhæftes en vurderingsberetning. Beretningen skal indeholde
- 1) en beskrivelse af hvert indskud,
- 2) oplysning om den anvendte fremgangsmåde ved vurderingen,
- 3) angivelse af det vederlag, som er fastsat for overtagelsen, og
- 4) erklæring om, at den ansatte økonomiske værdi mindst svarer til det aftalte vederlag, herunder den eventuelle pålydende værdi af de kapitalandele, der skal udstedes, med tillæg af en eventuel overkurs.
Stk. 2. Vurderingen må ikke være foretaget mere end 4 uger før stiftelsesdokumentets underskrivelse. Overskrides fristen, må vurderingen foretages på ny.
Stk. 3. Overtager kapitalselskabet i forbindelse med stiftelsen en bestående virksomhed, skal vurderingsberetningen endvidere indeholde en åbningsbalance for kapitalselskabet. Åbningsbalancen skal udarbejdes i overensstemmelse med det regelsæt, som selskabet udarbejder årsrapport efter. Åbningsbalancen skal være uden forbehold. Hvis kapitalselskabet er underlagt revisionspligt efter årsregnskabsloven eller anden lovgivning, skal åbningsbalancen tillige være forsynet med en erklæring om revision uden forbehold.
Kravene til vurderingsberetningen
Beretningen skal indeholde 1) en beskrivelse af hvert indskud, 2) oplysning om den anvendte fremgangsmåde ved vurderingen, 3) angivelse af det vederlag, som er fastsat for overtagelsen, og
4) erklæring om, at den ansatte økonomiske værdi mindst svarer til det aftalte vederlag, herunder den eventuelle pålydende værdi af de kapitalandele, der skal udstedes, med tillæg af en eventuel overkurs.
Vurderingsmanden skal således helt konkret forholde sig til de enkelte aktiver, og han skal afgive oplysninger om, hvorledes man er kommet frem til værdierne. Herudover skal han matematisk angive præcist, hvad aktiverne vurderes til, og han skal slutteligt udtale sig under ansvar om, at de samlede aktiver mindst svarer til det aftalte vederlag.
Da erklæringen afgives med ‘høj grad af sikkerhed’ kræver erklæringen, at den godkendte revisor foretager visse revisionsmæssige analyser. Læs mere om erklæringer her, hos FSR – Danske Revisorer.
Hvis erklæringen ikke opfylder de nævnte krav, afvises erklæringen, hvorefter aktivet ikke kan anses som indskudt i selskabet, hvorefter der er mangler ved stiftelsen af selskabet.
Tidmæssige krav
Det fremgår direkte af § 36, stk. 2, at vurderingen ikke må være foretaget mere end 4 uger før stiftelsesdokumentets underskrivelse. Det fremgår endvidere, at er fristen overskredet, må vurderingen foretages en gang til.
Tidsfristen er en følge af, at man vil sikre at stiftelsen baseres på friske udtalelser om vurderingen af de aktiver, der indskydes.
Overtages en virksomhed – åbningsbalance
Overtager kapitalselskabet i forbindelse med stiftelsen en bestående virksomhed, skal vurderingsberetningen endvidere indeholde en åbningsbalance for kapitalselskabet. Det følger direkte af § 36, stk. 3. Et godt eksempel er stiftelsen af et kapitalselskab i forbindelse med en omdannelse af enkeltmandsvirksomhed til anpartsselskab (Skattefri Virksomhedsomdannelse).
Åbningsbalancen – Årsregnskabsloven finder anvendelse
§ 36, stk. 3, fastslår, at åbningsbalancen skal udarbejdes i overensstemmelse med det regelsæt, som selskabet udarbejder årsrapport efter.
Man henviser ikke direkte til årsregnskabsloven, fordi visse selskaber også kan aflægge årsrapport efter særlige internationale regnskabsstandarder (IFRS).
Hvem udformer vurderingsberetningen?
Revisor – eller sagkyndige vurderingsmænd.
Selskabslovens § 37 fastlægger herom lakonisk, at vurderingsberetningen skal udarbejdes af en eller flere uvildige, sagkyndige vurderingsmænd, og at der skal være tale om såkaldte godkendte revisorer.
Selskabslovens § 37
Vurderingsberetningen skal udarbejdes af en eller flere uvildige, sagkyndige vurderingsmænd. Som vurderingsmænd kan stifterne alene udpege godkendte revisorer. Skifteretten på det sted, hvor kapitalselskabet skal have hjemsted, kan i andre tilfælde udpege vurderingsmænd.
Stk. 2.§§ 133 og 149 i denne lov og § 24 i revisorloven finder tilsvarende anvendelse på vurderingsmænd.
Stk. 3.Vurderingsmændene skal have adgang til at foretage de undersøgelser, de finder nødvendige, og kan fra stifterne eller kapitalselskabet forlange de oplysninger og den bistand, som de anser for nødvendige for udførelsen af deres hverv.
Alene udpege godkendte revisorer
Enhver kan kalde sig revisor. Det er ikke en beskyttet titel.
Men kun godkendte revisorer, kan kalde sig ‘godkendt revisor’. Den titel er beskyttet.
Det følger af Revisorlovens § 5, stk. 3.: ”… Betegnelsen »godkendt revisor« eller sammensætninger hermed må kun benyttes af en person, der er godkendt som revisor efter § 3 og § 10, stk. 1…”
Overvejer du at etablere selskab med indskud af værdier – apportindskud – værdiindskud
Det kan været dyrt
Du skal være opmærksom på at det kan være dyrt. Årsagen er – med rette – at der stilles store krav til den godkendte revisors erklæring, herunder visse analytiske revisionshandlinger. Den godkendte revisor skal således tjekke og dobbelttjekke en række forhold, og skal senere kunne dokumentere, at han vitterligt har tjekket det han skal. Det er tidskrævende, og dermed skal der betales.
Vi kan have en anden løsning.
Vi kan ofte løse dit behov for at stifte med værdier, ved at du låner midlerne til selskabet, sælger aktiverne til selskabet efter stiftelsen, og returnerer lånet til långiver efterfølgende. Ring og hør nærmere.
Kender du ikke en godkendt revisor?
Jeg har efterhånden været advokat i – suk – jeg ved ikke hvor længe – jeg startede i sidste årtusinde. Derfor har jeg et betragteligt og aktivt netværk af godkendte revisorer jeg samarbejder med – over hele Danmark. Ring og lad os få en snak.
Spørgsmål?
Brug kommentarfeltet nedenfor. 11-03-2023