Menu
NyhedORDINÆR GENERALFORSAMLING: Relevant for dig med et selskab: Hvordan udformer man det korrekte referat?Læs mere
  • Få en samtale
  • Drøft din sag med Advokat Jacob Tøjner
  • Få en samtale
  • Michael Givskov, Founder & Direktør, Cykelpartner.dk ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Cykelpartner.dk ApS anvender løbende Jacob Tøjner som koncernadvokat. Vi modtager bistand til transaktioner, opkøb, omstruktureringer, medarbejderforhold, kontrakter m.v. Cykelpartner.dk ApS bliver altid mødt med skarp rådgivning, ordentlighed og god behandling. Vi vurderer advokat Jacob Tøjner som særdeles kompetent.
  • Benjamin Rud Elberth, – Digital Ekspert, rådgiver om digitale og sociale medier.
    ★ ★ ★ ★ ★
    .. Ikke bare fremragende rådgivning, men også fuldkommen reel, ordholdende og professionel...
  • Jesper Nørgaard Christensen, Head of Tax, Novozymes.
    ★ ★ ★ ★ ★
    ... Jeg har samarbejdet med advokat Jacob Tøjner på flere komplekse sager, som altid er blevet løst kompetent og med et yderst tilfredsstillende resultat …
  • Anders J. Kousgaard, Direktør,
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg har netop benyttet ditselskab i forbindelse med oprettelse af et nyt selskab. En helt igennem positiv oplevelse, og jeg benytter dem gerne igen.
  • Karsten Løgstrup, Direktør, Dopio IvS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Det er en fornøjelse at kontakte Ditselskab, og blive mødt med forståelse og fantastisk hjælp, når man som jeg, er "ny" iværksætter.
  • Anette Nawrocki, Direktør, Kyote ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg har fået den fineste og grundigste råd-og vejledning af Jacob Tøjner i forbindelse med oprettelse af selskaber. Ydermere blev servicen givet lige (bogstaveligt talt) op til jul, jeg havde ikke troet det muligt, men firmaerne blev altså oprettet!! Imponerende. Desuden har Jacob svaret hurtigt tilbage på mine (mange) spørgsmål undervejs, og udover at være særdeles professionel og kompetent så har han også humor. Jeg kan derfor på det varmeste anbefale Jacob Tøjner og Ditselskab.
  • Casper Bak, Direktør, SoHo
    ★ ★ ★ ★ ★
  • Søren Brinch, Direktør, Prosum ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg kan kun give Jacob og ditselskab.dk de allerbedste anbefalinger...
  • Hanne Hejgaard, Direktør, HKH Consult
    ★ ★ ★ ★ ★
    .. Jeg kan kun anbefale at bruge Ditselskab til virksomhedsstiftelse og andre relaterede emner. Jeg har fået en super fin og hurtig service samt meget kompetent rådgivning fra Jacob Tøjner..
  • Mia Marquardt Snoer Jensen, Direktør Ressourceselskabet Danmark ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    .. Mange tak for venlig og god service. I får mine anbefalinger...
  • Dorrit Saietz, Direktør, Havlys ApS, Restaurant Vanvid
    ★ ★ ★ ★
    Tak for meget grundig vejledning og omhu ved oprettelse af vores selskab, som skal bygge og drive Restaurant Vandvid ombord på et skib i det ny Sydhavnen. Der var nogle forsinkelser undervejs, men vi er meget tilfredse med resultatet. Og vi håber at se jer, når vi holder 'snigpremiere' ... og serverer lækker mad på kajen. ...
  • Kim Schmeltz, Direktør, Schmelt IVS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Kunne jeg give mere end 5 stjerner havde du fået det!! Tusinde tak for et kanon samarbejde i forbindelse med stiftelse af mine selskaber. Mage til rådgivning, service og ikke mindst sparring i Top professionalisme skal man lede længe efter – Du kan være sikker på at høre fra mig igen :) Jeg kan varmt anbefale Jacob Tøjner og co. i det yderst professionelle & kompetente advokatfirmaet: ditselskab.dk
  • Alf Døj, Direktør AvioSafe IVS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Ditselskab har givet os en fortræffelig service og slutteligt et godt resultat i forbindelse med juridisk ændring og kapitalstruktur i et selskab. Vi har ikke kunnet finde en bedre kompetence end den Jacob Tøjner har ført til processen. Det er rart at vide, at processen er ført af en kompetent advokat med domænekendskab. Kan på det varmeste anbefales.
  • Dinne Feldthusen Husted – Administrerende Direktør ISo Consult ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    ISO Consult har haft et fortrinligt samarbejde med Advokat Jacob Tøjner, SANKT PETRI ADVOKATER. Vi har oplevet en virkelig professionel tilgang – de er hurtige og ekstremt grundige. Alle forventninger – og mere til – bliver opfyldt. Det bliver bestemt ikke sidste gang, vi bruger dem. Dinne Feldthusen Husted, Direktør. ISo Consult aps.
  • Martin Vester-Christensen, Data Scientist and Partner at Deformalyze ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg vil anbefale Jacob til alle der søger utrolig professionel og kompetent rådgivning. Jacob har assisteret i forbindelse med oprettelsen af vores anpartsselskab, gennemlæsning af kontrakter mv. Hos Jacob får man hele pakken og han besidder en stor viden som enhver "startup" med fordel kan drage nytte af..
  • Lars Majlund, Partner and founder, Majlund Invest A/S
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jacob har gennem de sidste 5 år ydet os advokatbistand indenfor bl.a. Stiftelse af selskaber, Anpartshaver Overenskomst, Leverandørkontrakter, Medarbejderkontrakter m.fl. Vi har hele vejen igennem modtaget professionel rådgivning fra Jacob, og de pågældende sager er altid blevet belyst fra flere sider, således at vi har haft et solidt grundlag at træffe beslutninger udfra.
  • Alfred Joensen, CEO at NES Technology
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg har gennem en længere periode fået advokatbistand fra Jacob Tøjner... Jeg er overordentligt tilfreds med Jacobs indsats og de konkret opnåede resultater, vil specielt fremhæve stærkt engagement, faglig dygtighed, både i bredden og i dybden, samt en fantastisk effektiv arbejdsform.  Jeg vil derfor til enhver tid give Jacob mine allervarmeste anbefalinger..
  • Anette Sand – Direktør, Regnskabsskolen
    ★ ★ ★ ★ ★
    ...Advokat Jacob Tøjner står for klare linjer og no bullshit. Bringer vanskelige juridiske spørgsmål op på et anvendeligt plan...

Sambeskatning.

Reglerne om sambeskatning er komplicerede. Denne artikel har til formål at give dig overordnet viden om begrebet sambeskatning. Det er hensigten, at du efter gennemlæsning “ved” noget om sambeskatning, og at du “ved” at det har betydning for dig og “din koncern”, herunder at du har visse pligter i denne anledning. Ønsker du mere viden eller bistand vedrørende dine pligter, må vi opfordre dig til at læse videre på SKATs hjemmeside om emnet.

I denne artikel behandler vi udelukkende såkaldt “National sambeskatning” dvs. sambeskatning mellem danske selskaber. Artiklen erstatter ikke konkret rådgivning, og redegør kun i overordnet form om sambeskatning, herunder gældende pligter.

Lovgrundlag.

Reglerne om sambeskatning for selskaber findes i Selskabsskatteloven, herunder § 31 med videre. Det fører for vidt overhovedet at citere bestemmelserne, på grund af bestemmelsernes omfang.

Hvad er sambeskatning?

Du ved sikkert, at selskaber opgør sin egen skattepligtige indkomst gældende for selskabets kasse.

  • Selskabets indkomst har derfor i udgangspunktet intet at gøre med ejerens indkomstforhold.
  • Selskabet hæfter jo for sine egne forpligtelser.
  • Selskabet tjener egne penge og disponerer over egne midler.

Dette er hovedprincipperne for Selskabet.

Sambeskatning påvirker dette udgangspunkt.

Sambeskatning betyder at 2 eller flere selskabers økonomi “blandes sammen” – skattemæssigt.

Økonomien blandes sammen via et moderselskab, oftest et holdingselskab.

Hvis holdingselskabet ejer 2 datterselskaber 100%, og der er underskud med 50.000 kr. i det ene selskab og overskud med 50.000 kr. i det andet selskab, så skulle man jo tro, at det selskab med overskud skulle afregne selskabsskat af overskuddet, medens det selskab med underskud, blot kunne fremføre underskuddet til senere år.

Sambeskatning medfører imidlertid, at underskuddet i det ene selskab “udligner” skatte af overskuddet i det andet selskab.

Model med sambeskatning:

koncern_1

Det er en væsentlig og positiv effekt i koncernen.

Hvilke selskaber er omfattet?

Sambeskatning er tvunget for alle selskaber, der er koncernforbundet.

I eksemplet ovenfor er de to datterselskaber koncernforbundet via holdingselskabet, fordi holdingselskabet har bestemmende indflydelse i begge selskaber.

Bestemmende indflydelse har man (normalt), hvis man ejer mere end 50% af anparterne i et datterselskab (via et holdingselskab). Bestemmende indflydelse afhænger dog ikke kun af, hvor mange procenter man ejer af et selskab. Man kan således godt ejer mere end 50% og alligevel ikke have bestemmende indflydelse, og man kan sagtens eje mindre end 50% og faktisk have bestemmende indflydelse. Man kan for eksempel have bestemmende indflydelse på grund af indholdet af en ejeraftale.

Udgangspunktet er imidlertid, at man skal eje 51% eller mere af et selskab, hvorefter selskabet så sambeskattes med andre selskaber, hvor man ejer mere end 51%.

 

Udvidet eksempel på sambeskatning mellem selskaber “som ikke kender hinanden”

Hvis vi tager eksemplet ovenfor og udvider eksemplet:

Jeg ejer et holdingselskab.

Mit holdingselskab 1 ejer Datterselskab A 100% og ejer Datterselskab B med 55%.

Du ejer 45% af Datterselskab B.

Vort samarbejde illustreres af den stiplede grønne linje i figuren.

Min koncern og sambeskatningens omfang illustreres af den stiplede røde linje:

Koncern_2

Dette eksempel er ikke et urealistisk eksempel for dig, der samarbejder med en anden via et selskab, hvor den ene part ejer mere end den anden part, og hvor vedkommende har andele i f.x. andre selskaber.

Konklusionen på ovenstående model er, at der gennemføres sambeskatning mellem Datterselskab A og Datterselskab B.

Hvad er et Administrationsselskab?

Når der er sambeskatning vil det øverste selskab fungere som administrationsselskab.

Administrationsselskabet angives her med en blå ring:

Koncern_3

 

Hvilke opgaver har Administrationsselskabet?

Administrationsselskabet har ansvaret for administrationen og for at indlevere den samlede selvangivelse for alle de sambeskattede selskaber. Administrationsselskabet gennemfører alle indbetalinger af enhver skat for de sambeskattede selskaber i den røde ring. Administrationsselskabet er kontaktperson i forholdet til SKAT for alle de sambeskattede selskaber – altså både Datterselskab A, Datterselskab B, men også Holdingselskab 1.

Som nævnt ovenfor skal hvert selskab i cirklen udarbejde sin egen opgørelse over indkomsten, og disse indkomstopgørelser indgår herefter i den samlede selvangivelse for alle selskaber i cirklen. Selvangivelsen indgives af administrationsselskabet.

Herefter indbetaler hvert af Datterselskab A og Datterselskab B sin andel af den samlede skat til administrationsselskabet (Holding 1), som herefter står for den samlede skatteindbetaling til SKAT.

Et sambeskattet selskab, der har underskud (negativ skattepligtig indkomst), som anvendes til modregning hos andre sambeskattede selskaber (se eksemplet ovenfor), skal have godtgjort skatteværdien af det underskud de andre selskaber har anvendt.

Hæftelse for skatten i forbindelse med sambeskatning [Vigtigt]

I dag er det sådan, at der er solidarisk hæftelse for den samlede skat af den samlede selskabsindkomst, der indgår i sambeskatningen.

Dvs. al den selskabsindkomst, der skal betales skat af indenfor den røde cirkel, hæfter alle selskaber indenfor cirklen.

Dette er væsentligt at have for øje.

Hæftelse omfatter desuden kildeskatter af udbytter, renter og royalties, som et af de sambeskattede selskaber har skullet indeholde og indbetale.

Hvis et selskab ikke er 100% ejet (Datterselskab B) så er hæftelsen dog sekundær og begrænset.

Sekundær betyder, at krav kan kun rettes mod andre selskaber i sambeskatningen (Datterselskab B), hvis der forgæves er forsøgt udlæg for skattebeløb hos de selskaber, der hæfter solidarisk (Holdingselskab 1 & Datterselskab A). Begrænset betyder at det krav, der kan gøres gældende mod Datterselskab B, er begrænset til den del af kravet, der svarer til den andel af kapitalen i Datterselskab B, der ejes af andre koncernselskaber. I dette eksempel 55% af kravet.

Eksempel:

SKAT forhøjer den skattepligtige indkomst i Datterselskab A, der derfor skal betale yderligere 500.000 i selskabsskat. Holdingselskab 1 (Administrationsselskabet) hæfter solidarisk med Datterselskab A. SKAT inddriver 200.000 hos Datterselskab A og 150.000 hos Administrationsselskabet, dvs. i alt 350.000 kr. Datterselskab B hæfter kun for 55% af den del af skatten, der er tilbage, når SKAT har søgt sig fyldestgjort hos Administrationsselskabet og hos det 100 pct. ejede Datterselskab A. Datterselskab B kan altså komme til at hæfte for 55% pct. af den skat Datterselskab A burde have betalt. Dette gælder uanset Datterselskab B har betalt alt sin skat til Administrationsselskabet.

Koncern_4

Flippet delkonklusion

Læs eksemplet umiddelbart ovenfor.

Selvom Datterselskab B indbetaler al den skat, som Datterselskab B skal betale, til Administrationsselskabet, så kan Datterselskab B risikere at hæfte for en andel af den skat Datterselskab A ikke har betalt.

Hvordan bliver Administrationsselskabet Administrationsselskab?

Det påhviler Administrationsselskabet at indgive meddelelser, oplysninger m.v. i henhold til den seneste Sambeskatningsbekendtgørelse, kaldet Bekendtgørelse nr. 977 af 26.08.2014. I henhold til Selskabsskattelovens § 31, stk. 6, er det det øverste moderselskab, der deltager i sambeskatningen, der udpeges som administrationsselskab i sambeskatningen. I Tegningerne ovenfor er det Holdingselskab 1.

Hvilke pligter har du?

Når du etablerer en koncern med en holding/datter konstruktion, så indtræder tvungen sambeskatning omgående. Du skal derfor indenfor 1 måned fra etableringen sørge for at udpege det øverste holdingselskab som Administrationsselskab, og du skal huske at meddele dette til SKAT. Som det fremgår af citatet nedenfor, skal du bruge de digitale kanaler, som SKAT anviser.

Læs mere om, hvordan du gør rent praktisk her: Guide: 5 trin; sådan fixer du sambeskatning

Uddrag af bestemmelserne optrykkes her: (linket ovenfor giver dig hele bekendtgøærelsen).

§ 1. Bekendtgørelsen finder anvendelse på selskaber m.v., der indgår i en national eller international sambeskatning, jf. selskabsskattelovens §§ 31 og 31 A.

§ 2. Medmindre andet fremgår af §§ 3-16, påhviler det administrationsselskabet at indgive meddelelser, oplysninger m.v. efter bestemmelserne i denne bekendtgørelse.

Stk. 2. Medmindre andet fremgår af §§ 3-16, skal meddelelser, oplysninger m.v. efter bestemmelserne i denne bekendtgørelse indgives digitalt ved brug af de digitale kanaler, som SKAT anviser.

Stk. 3. Medmindre andet fremgår af §§ 3-16, skal meddelelser, oplysninger m.v. efter bestemmelserne i denne bekendtgørelse indgives senest i forbindelse med rettidig indgivelse af selvangivelse, jf. dog stk. 4-7.

Stk. 4. Meddelelse m.v. efter § 3 skal indgives senest 1 måned efter udpegningen af administrationsselskabet.

Stk. 5. Meddelelse m.v. efter § 4 skal indgives senest 1 måned efter udpegningen af det nye administrationsselskab.

Stk. 6. Meddelelser m.v. efter § 5 skal indgives senest 1 måned efter selskabets m.v. indtræden henholdsvis udtræden.

§ 3. Der skal indgives meddelelse om, hvilket selskab m.v. der er administrationsselskab, jf. selskabsskattelovens § 31, stk. 6.

Koncern_5

 

Sådan er reglerne bare – en politisk holdning – og hvordan undgår jeg det her?

De her regler er ganske flippede.

Skattemyndighederne stilles langt bedre end andre kreditorer i tilfælde af f.x. konkurs, og jeg (Holdingselskab 2) har som deltager i Datterselskab B ingen chance for eller mulighed for at have indflydelse på, om Datterselskab A betaler sin skat. Men det kan indirekte gå ud over mig og den virksomhed jeg er medejer af.

Hvis jeg vil undgå enhver risiko for hæftelse for andre selskabers skat, så er jeg tvunget ud i at fysiske personer skal være “knudepunkter i koncernen. Dette har så til gengæld den trælse situation, at opsparede midler i andre holdingselskaber ikke kan komme “min” nye koncern til gode.

Begrænsning af sambeskatning ser således ud:

Koncern_6

 

 

 

 

 

 

Relaterede indlæg

  • Sambeskatningsbekendtgørelsen

    Bekendtgørelse om sambeskatning af selskaber m.v. – BEK nr 977 af 26/08/2014

  • Guide: IVS som Holdingselskab

    Kan Iværksætterselskabet fungere som holdingselskab? Hvad er fordele og ulemper? Her får du alt viden om IVS’et som holding!

  • Holdingselskab – en guide

    Hele formålet med denne artikel er at give dig mere viden på et oplyst grundlag. Kun på et oplyst grundlag kan du træffe de rigtige beslutninger. Hvis du skal etablere dig som selvstændig / som iværksætter med et anpartsselskab eller hvis du allerede driver en virksomhed, så mødes du konstant med ‘holdingselskab?’..

Ansvarsfraskrivelse
Advokat Jacob Tøjner tilbyder alene ditselskab.dk, herunder bloggen på ditselskab.dk som en service til dig og en kilde til inspiration og information. Det du finder og læser her, kan ikke erstatte konkret advokatrådgivning, og min levering af denne service til dig som læser, kan på ingen måde etablere et advokat-klientforhold mellem dig som læser og advokat Jacob Tøjner. Artiklerne her på ditselskab.dk er forsøgt gengivet så præcist som muligt, men Jacob Tøjner fraskriver sig ethvert ansvar som følge af fejl, forkerte oplysninger, mangelfulde oplysninger eller manglende opdatering af artiklerne.

Kommentarer på "Guide: Sambeskatning og hæftelse for andres skat."

  1. karsten rolighed siger:

    Tak for din artikel

    Spørgsmål.
    Kan et kukurs ramt selskab gøre krav i moderselskabet, – grundet at moderselskabet har medregnet underskud fra tidligere indkomstår efter sambeskatnings regler.?

    I regnskabet fremgår der at det konkurs ramte selskab skylder kr. 300.000 til moderselskabet, grundet at underskud – fra tidligere indkomst år – i det konkurs ramte selskab er udnyttet til modregning i andre selskabers indtægter.

    1. Advokat Jacob Tøjner siger:

      Det må undersøges helt konkret

  2. Lars Petter Haugen siger:

    Hva er hjemmelen for de 51% fra i følgende ovenfor?:
    Udgangspunktet er imidlertid, at man skal eje 51% eller mere af et selskab, hvorefter selskabet så sambeskattes med andre selskaber, hvor man ejer mere end 51%

    1. Advokat Jacob Tøjner siger:

      Du kan læse mere her: https://info.skat.dk/data.aspx?oid=2084915

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *