Erhvervspakken 2017: Nye muligheder for medarbejderaktier
Regeringen og visse partier udenfor regeringen, har indgået aftale om at virksomhedernes muligheder aktieaflønning skal forbedres. Synspunktet er at medarbejderaktier kan motivere, aflønne og dele ejerskabet af virksomheden med medarbejderne, hvilket betragtes som et gode.
Det er et særligt ønske fra aftaleparterne, at fokus er på vilkårene for aflønning med medarbejderaktier for nye, mindre vækstvirksomheder. Derfor vil man gennemføre 2 initiativer, skal give bedre muligheder for medarbejderaktier:
Initiativ 1: Bedre vilkår i forbindelse med tildelingen af medarbejderaktier
Generelle forbedringer:
Fra starten af 2018 forhøjes grænsen for hvor stor en andel af lønnen, der kan udbetales som medarbejderaktier fra 10% til 20%. Dette er en afgørende justering af de gældende regler.
De gældende regler er sålydende: Individuel aktieløn (ligningslovens § 7P) (fra 1. juli 2016)
Disse regler gælder for medarbejderaktier, som du og virksomheden kan indgå aftale om fra den 1. juli 2016 og senere.
Særligt for individuel medarbejderaktieløn:
- Du beskattes, når du sælger aktierne.
- Beskatningen af medarbejderaktier sker som aktieavance og ikke som løn, hvilket normalt betyder lavere beskatning af medarbejderaktier.
- Selskabet har ikke fradragsret for udgiften til aktier.
- Arbejdsgiver indberetter erhvervelsen af dine aktier til SKAT.
- Alle tildelinger af medarbejderaktier / aktieløn kan ses i beregningssystemet Aktier og investeringsbeviser i TastSelv, hvis aktien er optaget til handel på et reguleret marked.
Betingelser for anvendelsen:
- Ordningen gælder både for medarbejderaktier, som du får direkte, og for købe- og tegningsretter, som giver dig ret til at købe eller tegne aktier.
- Arbejdsgiverselskabet skal indgå en individuel aftale med hver enkelt ansat om aktier. Selskabet bestemmer selv, hvem af de ansatte der skal have medarbejderaktier med videre.
- Bestyrelsesmedlemmer kan ikke bruge reglerne.
- Medarbejderaktier med videre skal ydes af dit arbejdsgiverselskab eller et selskab i samme koncern som arbejdsgiverselskabet.
- Medarbejderaktierne må ikke udgøre en særlig aktieklasse.
- De modtagne købe- og tegningsretter må ikke overdrages.
- Tildelingen af medarbejderaktieløn for medarbejderaktier, købe- eller tegningsretten må ikke overstige 10 procent af årslønnen.
- Medarbejderaktier erhvervet på baggrund af en købe- eller tegningsret anses for anskaffet til udnyttelseskursen med tillæg af en eventuel betaling for købe- eller tegningsretten. Anskaffelsessummen for rene aktietildelinger er 0 kr.
Forhøjelsen forudsætter, at 80 pct. af virksomhedens ansatte tilbydes medarbejderaktieløn under ordningen. Virksomhederne vil fortsat kunne tildele udvalgte ansatte op til 10 pct. af lønnen i form af medarbejderaktier i henhold til de gældende regler.
Med andre ord: Meget tyder på vi vil vende tilbage til en generel ordning såfremt de nye regler om medarbejderaktier skal anvendes.
(Husk hvis du tilbydes en medarbejderaktieordning. Du har fortsat brug for din egen rådgiver.)
Særligt for mindre virksomheder vedrørende medarbejderaktier:
Særligt for mindre iværksættervirksomheder vil man udforme en særlig ordning for medarbejderaktier, hvorefter man får mulighed for at tilbyde op til 50 pct. af lønnen som medarbejderaktier til aktieindkomstbeskatning. Dette er en fordel.
De mindre iværksættervirksomheder under ordningen vil ikke skulle opfylde betingelsen om, at 80 pct. af virksomhedens ansatte skal tilbydes aktieløn under ordningen.
Skatteministeriet oplyser, at indførelse af denne særlige udvidede adgang til tildeling af skattefrie medarbejderaktier for de mindre iværksættervirksomheder vil kræve særlige værnsregler for at sikre, at ordningen med medarbejderaktier anvendes efter hensigten.
Under alle omstændigheder skal du, hvis du påtænker en medarbejdeaktieordning, forberede dig på at der bør udformes et aftalegrundlag, og i hvert fald en ejeraftale om ejerskabet. Vi bistår dig gerne.
Initiativ 2: Mere frihed i aftalefasen vedrørende medarbejderaktier, og klarere regler, herunder bedre muligheder for vestingaftaler relateret til medarbejderaktier
Denne nyhed er nok den bedste og mest ambitiøse:
Det er således hensigten at ændre reglerne for medarbejderaktier, optioner og warrants vedrørende medarbejderaktier således, at der kommer øget aftalefrihed og større klarhed om reglerne om medarbejderaktier. Det vil alt andet lige betyde, at det bliver nemmere at anvende disse favorable instrumenter også for mindre virksomheder, fordi omkostningerne med indførelsen af medarbejderaktieprogrammerne bliver billigere.
I dag må man bare konstatere at reglerne er stærkt komplicerede og helt uforståelige uden rådgiver.
Bedre mulighed for vestingaftaler vedrørende medarbejderaktier forudses – måske også generelt
Af gode nyheder er indførelsen af aftalefrihed omkring såkaldte ’vestingaftaler’ i de kommende programmer for medarbejderaktier, herunder, at det bliver muligt at aftale, at endnu ikke optjente rettigheder til medarbejderaktier bortfalder, såfremt medarbejderen fratræder / opsiges.
Hvad betyder vesting:
Vestingaftaler dækker over det aftaleforhold, at en aktionær/anpartshaver optjener ubetinget ret til medarbejderaktier / -anparter over tid og eventuelt trinvis under forudsætning af samarbejde/arbejde/levering.
Hvis medarbejderaktionæren / -anpartshaveren således ophører med at levere sin arbejdsydelse til firmaet og fortsat ikke-vestede aktier/anparter, da har firmaet retten til at genkøbe de ikke-vestede medarbejderaktier / -anparter for eksempel til deres oprindelige salgspris til medarbejdere.
Adgangen til således at genkøbe aktier kan reduceres over tid, således at forstå at retten til ubetinget ejendomsret over medarbejderaktien/medarbejderanparten opnås for eksempel trinvis – for eksempel 20% hvert år i 5 år. Herefter er ejerskab opnået eller herefter er det en anden pris. Man kan sagtens aftale, at aktie/anparten skal afleveres såfremt ’medarbejderforholdet’ ophører. Måske handler det så blot om pris.
Konklusion
De nye initiativer vedrørende medarbejderaktier imødeses med spænding. Meget tyder faktisk på at mulighederne bliver forbedret markant – særligt mulighederne for vestingaftaler angående bør forbedres.