Likvidation:
Likvidation er en opløsningsmetode af et kapitalselskab (IVS, ApS eller A/S) der lukker selskabet.
En likvidation er en frivillig metode, dvs. man beslutter det selv som ejer af selskabet; modsat konkursen, hvor det er selskabets kreditorer, der bestemmer.
Likvidationen besluttes af generalforsamlingen, og generalforsamlingen vælger en likvidator, for eksempel mig som advokat, til at forestå likvidationen.
Hvad laver en likvidator i likvidation:
Det er likvidators opgave at forestå likvidationen. Jeg skal medvirke til at sælge alle selskabets aktiver og indsamle selskabets midler. Jeg træder i ledelsens sted, dvs. direktøren holder op, og jeg kommer ind. Selskabet skal aflevere regnskab i likvidationsperioden og der er en række opgaver at udføre.
Hvad sker der praktisk ved en likvidation
Når man træder i likvidation skal alle kendte kreditorer have besked, så de kan anmelde deres krav, og man skal indrykke en meddelelse (et proklama) på Virk. Herefter skal man afvente en karansperiode, der løber i 3 måneder. Selskabet kan tidligst likvideres efter udløbet af denne periode. Hvis der kommer krav fra kreditorer, skal man selvfølgelig vurdere kravene, og gælden skal betales af de midler, der er i selskabet, eller af de midler, der kommer ind ved salg af selskabets aktiver. Hvis selskabet måtte vise sig ikke at kunne ‘betale hver sit’ må selskabet gå konkurs.
Hvis der nu er ‘overskud’ efter likvidation, efter betaling af kreditorer, eller hvis der ikke er kreditorer
I så fald afslutter man likvidationen med et afsluttende regnskab som leveres af revisor, man søger SKAT om en kvittering for at man ikke skylder i skat (Skattekvittance), og man anmelder afsluttende likvidationsregnskab til Erhvervsstyrelsen og udlodder overskuddet til ejeren/ejerne af selskabet. Er du ene ejer får du alt overskud (efter skat, hvis du skal betale udbytte skat.)
Kan man (efter likvidation) som ejer blive mødt med ‘ikke kendte krav, der opstår i fremtiden’.
Nej, udgangspunktet er klart, at likvidationen er en tryg og sikker lukke metode, hvis man vil undgå selv at stå på mål for krav, der opstår i fremtiden.
Eksempel: selskabet har opført et hus, der opstår mangler for 1 mio. 1 år efter likvidationen; det er bare ærgerligt.. i udgangspunktet.
Læs mere om lukning med betalingserklæring her.