>>>OBS OBS: Nu kan ApS stiftes med indskud på kun 20.000 kr., mod før 40.000 kr. <<<
Menu
NyhedORDINÆR GENERALFORSAMLING: Relevant for dig med et selskab: Hvordan udformer man det korrekte referat?Læs mere
  • Få en samtale
  • Drøft din sag med Advokat Jacob Tøjner
  • Få en samtale
  • Michael Givskov, Founder & Direktør, Cykelpartner.dk ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Cykelpartner.dk ApS anvender løbende Jacob Tøjner som koncernadvokat. Vi modtager bistand til transaktioner, opkøb, omstruktureringer, medarbejderforhold, kontrakter m.v. Cykelpartner.dk ApS bliver altid mødt med skarp rådgivning, ordentlighed og god behandling. Vi vurderer advokat Jacob Tøjner som særdeles kompetent.
  • Benjamin Rud Elberth, – Digital Ekspert, rådgiver om digitale og sociale medier.
    ★ ★ ★ ★ ★
    .. Ikke bare fremragende rådgivning, men også fuldkommen reel, ordholdende og professionel...
  • Jesper Nørgaard Christensen, Head of Tax, Novozymes.
    ★ ★ ★ ★ ★
    ... Jeg har samarbejdet med advokat Jacob Tøjner på flere komplekse sager, som altid er blevet løst kompetent og med et yderst tilfredsstillende resultat …
  • Anders J. Kousgaard, Direktør,
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg har netop benyttet ditselskab i forbindelse med oprettelse af et nyt selskab. En helt igennem positiv oplevelse, og jeg benytter dem gerne igen.
  • Karsten Løgstrup, Direktør, Dopio IvS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Det er en fornøjelse at kontakte Ditselskab, og blive mødt med forståelse og fantastisk hjælp, når man som jeg, er "ny" iværksætter.
  • Anette Nawrocki, Direktør, Kyote ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg har fået den fineste og grundigste råd-og vejledning af Jacob Tøjner i forbindelse med oprettelse af selskaber. Ydermere blev servicen givet lige (bogstaveligt talt) op til jul, jeg havde ikke troet det muligt, men firmaerne blev altså oprettet!! Imponerende. Desuden har Jacob svaret hurtigt tilbage på mine (mange) spørgsmål undervejs, og udover at være særdeles professionel og kompetent så har han også humor. Jeg kan derfor på det varmeste anbefale Jacob Tøjner og Ditselskab.
  • Casper Bak, Direktør, SoHo
    ★ ★ ★ ★ ★
  • Søren Brinch, Direktør, Prosum ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg kan kun give Jacob og ditselskab.dk de allerbedste anbefalinger...
  • Hanne Hejgaard, Direktør, HKH Consult
    ★ ★ ★ ★ ★
    .. Jeg kan kun anbefale at bruge Ditselskab til virksomhedsstiftelse og andre relaterede emner. Jeg har fået en super fin og hurtig service samt meget kompetent rådgivning fra Jacob Tøjner..
  • Mia Marquardt Snoer Jensen, Direktør Ressourceselskabet Danmark ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    .. Mange tak for venlig og god service. I får mine anbefalinger...
  • Dorrit Saietz, Direktør, Havlys ApS, Restaurant Vanvid
    ★ ★ ★ ★
    Tak for meget grundig vejledning og omhu ved oprettelse af vores selskab, som skal bygge og drive Restaurant Vandvid ombord på et skib i det ny Sydhavnen. Der var nogle forsinkelser undervejs, men vi er meget tilfredse med resultatet. Og vi håber at se jer, når vi holder 'snigpremiere' ... og serverer lækker mad på kajen. ...
  • Kim Schmeltz, Direktør, Schmelt IVS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Kunne jeg give mere end 5 stjerner havde du fået det!! Tusinde tak for et kanon samarbejde i forbindelse med stiftelse af mine selskaber. Mage til rådgivning, service og ikke mindst sparring i Top professionalisme skal man lede længe efter – Du kan være sikker på at høre fra mig igen :) Jeg kan varmt anbefale Jacob Tøjner og co. i det yderst professionelle & kompetente advokatfirmaet: ditselskab.dk
  • Alf Døj, Direktør AvioSafe IVS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Ditselskab har givet os en fortræffelig service og slutteligt et godt resultat i forbindelse med juridisk ændring og kapitalstruktur i et selskab. Vi har ikke kunnet finde en bedre kompetence end den Jacob Tøjner har ført til processen. Det er rart at vide, at processen er ført af en kompetent advokat med domænekendskab. Kan på det varmeste anbefales.
  • Dinne Feldthusen Husted – Administrerende Direktør ISo Consult ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    ISO Consult har haft et fortrinligt samarbejde med Advokat Jacob Tøjner, SANKT PETRI ADVOKATER. Vi har oplevet en virkelig professionel tilgang – de er hurtige og ekstremt grundige. Alle forventninger – og mere til – bliver opfyldt. Det bliver bestemt ikke sidste gang, vi bruger dem. Dinne Feldthusen Husted, Direktør. ISo Consult aps.
  • Martin Vester-Christensen, Data Scientist and Partner at Deformalyze ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg vil anbefale Jacob til alle der søger utrolig professionel og kompetent rådgivning. Jacob har assisteret i forbindelse med oprettelsen af vores anpartsselskab, gennemlæsning af kontrakter mv. Hos Jacob får man hele pakken og han besidder en stor viden som enhver "startup" med fordel kan drage nytte af..
  • Lars Majlund, Partner and founder, Majlund Invest A/S
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jacob har gennem de sidste 5 år ydet os advokatbistand indenfor bl.a. Stiftelse af selskaber, Anpartshaver Overenskomst, Leverandørkontrakter, Medarbejderkontrakter m.fl. Vi har hele vejen igennem modtaget professionel rådgivning fra Jacob, og de pågældende sager er altid blevet belyst fra flere sider, således at vi har haft et solidt grundlag at træffe beslutninger udfra.
  • Alfred Joensen, CEO at NES Technology
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg har gennem en længere periode fået advokatbistand fra Jacob Tøjner... Jeg er overordentligt tilfreds med Jacobs indsats og de konkret opnåede resultater, vil specielt fremhæve stærkt engagement, faglig dygtighed, både i bredden og i dybden, samt en fantastisk effektiv arbejdsform.  Jeg vil derfor til enhver tid give Jacob mine allervarmeste anbefalinger..
  • Anette Sand – Direktør, Regnskabsskolen
    ★ ★ ★ ★ ★
    ...Advokat Jacob Tøjner står for klare linjer og no bullshit. Bringer vanskelige juridiske spørgsmål op på et anvendeligt plan...

Konsulentaftale – Samarbejdsaftale. Hvordan? Sådan.

Mange spørger ofte, hvordan man udformer en samarbejdsaftale eller en konsulentaftale, og hvad det koster. Jeg kan selvfølgelig give overslag, men oftest har spørgeren ikke gjort sig klart, hvad indholdet skal være, og hvad konsulentaftalen egentlig skal omfatte. Her får du en disposition til, hvordan du kan opbygge en sådan konsulentaftale.

Det er ikke hensigten, at du nødvendigvis selv skal udarbejde konsulentaftalen fra bunden. Det kan du måske, men formålet er snarere at give dig de rette overvejelser for hvert punkt, så du kan drøfte dem med en rådgiver – for eksempel mig.

Opdeling i to aftaler: Rammeaftale og opgaveaftale

En praktisk tilgang til konsulentsamarbejder er at opdele samarbejdet i to aftaler:

  1. Rammeaftale, der sætter de overordnede juridiske og praktiske rammer.
  2. Opgaveaftaler, der specificerer de konkrete arbejdsopgaver og vilkår for hver opgave.

Denne opdeling sikrer fleksibilitet og klarhed. Rammeaftalen fungerer som fundament, mens opgaveaftalerne regulerer de specifikke leverancer.

Rammeaftalens centrale punkter

1. Omfanget af samarbejdet

Når man opbygger aftalen, definerer rammeaftalen, at specifikke opgaver aftales i særskilte opgaveaftaler. Princippet er, at vi sammen skaber en ramme, der indeholder de generelle vilkår, der gælder hele tiden, men ikke fastsætter konkrete arbejdsopgaver. Det giver en fleksibel, men solid juridisk struktur.

2. Organisering af samarbejdet

Det er afgørende at slå fast, at konsulenten er selvstændig og ikke ansat. Dette sikrer, at parterne ikke utilsigtet ender i en situation, hvor SKAT vurderer, at der reelt er tale om et ansættelsesforhold – med potentielt alvorlige skattemæssige konsekvenser. Konsulenten bør også kunne dokumentere, at han har flere kunder, da det er en af de faktorer, SKAT vurderer ved afgrænsningen mellem ansættelse og selvstændig virksomhed.

Hvis konsulenten anvender underleverandører eller skifter medarbejdere i sit team, bør aftalen adressere, hvordan viden overføres fra én konsulent til en anden, og hvem der bærer omkostningerne ved dette.

3. Tids- og materialeforbrug

Aftalen bør fastlægge, om opgaver afregnes til fast pris eller efter medgået tid og materialer.

  • Hvis betaling sker efter medgået tid, bør man definere en timepris og eventuelle retningslinjer for godkendelse af arbejdstid.
  • Det bør også specificeres, om materialer og eventuelle rejseomkostninger skal godkendes af kunden på forhånd.

4. Økonomi og betaling

Dette afsnit fastlægger betalingsbetingelserne:

  • Hvad er timeprisen eller den faste pris?
  • Hvornår og hvordan afregnes?
  • Skal timer godkendes løbende?
  • Hvad sker der ved forsinket betaling?

Det kan være en fordel at fastsætte et maksimum for forudsigeligheden i omkostningerne.

5. Rettigheder til arbejdsresultater

Hvem ejer de immaterielle rettigheder til det, konsulenten skaber?

  • Kunden ønsker ofte fuld ejerskab.
  • Konsulenten har måske behov for at kunne genbruge generiske metoder og processer i andre projekter.
  • Hvis der er tale om et partnerskab eller joint venture, kan rettighederne være fælleseje.

En klar aftale om dette kan forhindre fremtidige konflikter.

6. Tredjemandsrettigheder

Kunden har typisk interesse i at sikre, at det arbejde, konsulenten leverer, ikke krænker tredjemands rettigheder. Konsulenten kan i nogle tilfælde garantere dette, men bør også sikre sig selv ved at afgrænse sit ansvar.

7. Erstatningspligt og ansvarsbegrænsning

Aftalen bør præcisere:

  • Hvilket ansvar konsulenten bærer i tilfælde af fejl.
  • Om erstatningsansvaret begrænses (fx til vederlagets størrelse eller en faktor heraf).
  • Om konsulenten skal have en erhvervsansvarsforsikring, og hvem der dækker eventuelle skader.

8. Underleverandører

Konsulenten vil ofte ønske at kunne benytte underleverandører. Kunden kan dog have modsat interesse, fordi aftalen er indgået med en specifik person eller virksomhed. Hvis underleverandører tillades, bør ansvarsforholdene specificeres.

9. Fortrolighed og databeskyttelse

En standardklausul om fortrolighed (Non-Disclosure Agreement) bør inkluderes. Den skal adressere:

  • Hvilke oplysninger der er fortrolige.
  • Hvor længe fortroligheden gælder.
  • Konsekvenser ved brud på fortroligheden.
  • Overholdelse af GDPR, hvis der behandles persondata.

10. Overdragelse af aftalen

Efter dansk ret kan forpligtelser normalt ikke overdrages uden samtykke, mens rettigheder kan. Hvis dette ønskes ændret, skal det aftales eksplicit.

11. Force majeure

Aftalen bør definere force majeure-situationer, fx:

  • Naturkatastrofer, strejker, pandemier.
  • Hvilke forpligtelser suspenderes under force majeure.
  • Hvor længe en force majeure-situation må vare, før aftalen kan ophæves.

12. Ikrafttrædelse, ophør, lovvalg og tvister

  • Hvornår træder aftalen i kraft?
  • Hvordan opsiges den, og med hvilket varsel?
  • Skal tvister afgøres ved domstolene eller ved voldgift?
  • Hvilken lovgivning gælder?

En klar regulering her sikrer, at eventuelle tvister kan håndteres effektivt.

Skattemæssige kriterier: Selvstændig eller lønmodtager?

For at afgøre, om en person skattemæssigt anses som selvstændig eller lønmodtager, vurderer SKAT følgende kriterier:

  • Antal kunder: En selvstændig har ofte flere kunder og er ikke afhængig af én enkelt virksomhed.
  • Instruktionsbeføjelser: En selvstændig bestemmer selv, hvordan arbejdet udføres, mens en lønmodtager får instruktioner.
  • Økonomisk risiko: En selvstændig bærer selv risikoen for underskud og udgifter.
  • Arbejdsredskaber: En selvstændig ejer typisk sine egne arbejdsredskaber, mens en lønmodtager bruger arbejdsgiverens udstyr.
  • Aftalens varighed: En fast, løbende aftale kan indikere et ansættelsesforhold, mens projektbaserede aftaler peger på selvstændig virksomhed.

Ved tvivl anbefales det at søge rådgivning, da forkert klassificering kan få skattemæssige konsekvenser. Læs også her.

Læs om praksis for forskellige erhverv, her.

Relaterede indlæg

Ansvarsfraskrivelse
Advokat Jacob Tøjner tilbyder alene ditselskab.dk, herunder bloggen på ditselskab.dk som en service til dig og en kilde til inspiration og information. Det du finder og læser her, kan ikke erstatte konkret advokatrådgivning, og min levering af denne service til dig som læser, kan på ingen måde etablere et advokat-klientforhold mellem dig som læser og advokat Jacob Tøjner. Artiklerne her på ditselskab.dk er forsøgt gengivet så præcist som muligt, men Jacob Tøjner fraskriver sig ethvert ansvar som følge af fejl, forkerte oplysninger, mangelfulde oplysninger eller manglende opdatering af artiklerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *