Mere om iværksætterselskabet? Nej..
Det er ikke formålet med denne artikel at oplyse dig generelt om iværksætterselskabet.
Den info får du her i Danmark største online guide om iværksætterselskaber – bedøm selv.
(Justeret september 2018)
OBS: 03.04.2019: Regeringen afskaffer iværksætterselskaberne fra 09.04.2019
Regeringen og Dansk Folkeparti afskaffer iværksætterselskaberne. Fra 9. april 2019 kan vi ikke længere tilbyde denne ydelse. Fra 9. april 2019 har du som ejer af et iværksætterselskab 24 måneder til at omdanne selskabet til anpartsselskab. Omdanner du ikke selskabet, vil selskabet blive tvangsopløst. (LÆS MERE HER..)
Formålet med denne artikel:
Det er formålet med denne artikel
- at behandle selskabslovens forbud mod at etablere et iværksætterselskab med indskud af aktiver [såkaldt Apportindskud] (f.x. en kassevogn fuld af håndværkerværktøj), herunder
- at oplyse (dig &) Lovgiver, om det temmelige åndsvage i forbuddet (og her kan du være med), herunder
- at forbuddet (lovligt) kan omgås meget meget nemt, hvorfor
- det er endnu mere tåbeligt at blive ved med at opretholde forbuddet.
Hvad går det her ud på?
Selskabsloven slår fast, at et IVS (Iværksætterselskab) kun kan stiftes med kontanter. Man skal altså finde 1 kr. eller 1.000 kr. eller 30.000 kr.
§ 357 a
Stk. 1.: Lovens regler om anpartsselskaber finder anvendelse på iværksætterselskaber, medmindre andet er fastsat i dette kapitel. Stk. 2.: Et iværksætterselskab skal have en kapital på mindst 1 kr. Selskabskapitalen kan alene indskydes i kontanter. Stk. 3.: Kun iværksætterselskaber kan og skal i deres navn benytte betegnelsen »iværksætterselskab« eller forkortelsen »IVS«.
DENNE ARTIKEL HAR BÅRET DELVIS FRUGT – DER KOMMER NYE REGLER – LÆS NEDENFOR…
Hvad betyder det?
Det betyder, at man ikke kan anvende værdien af f.x. en kassevogn fuld af håndværkerværktøj til at stifte et selskab med, hvis værdien af værktøjet er 30.000 kr, men man kan godt, hvis værdien af værktøjet er 50.000. Hvorfor det? Jo – der er ikke noget forbud mod at stifte et ApS med f.x. en kassevogn fuld af håndværkerværktøj, blot værdien udgør mindst 50.000 kr.
Det skal lige erindres for dig, at stifter man et selskabet med apportindskud, så skal man selvfølgelig have fat i en revisor, der skal udtale sig om værdien. Det er en forudsætning for at kunne anvende værdien. Du kan læse flere detaljer her.
Nå. Hvorfor denne forskel, når nu IVS’et jo faktisk allerede ER et ApS, men IVS blot skal kalde sig IVS, fordi det skal skilte med at det indeholder mindre end 50.000 kr.
DENNE ARTIKEL HAR BÅRET DELVIS FRUGT – DER KOMMER NYE REGLER – LÆS NEDENFOR…
Hvorfor denne forskel?
Tja – hvis man kigger lidt i de tykke bøger, der refererer, hvad Lovgiver har tænkt, da de udformede bestemmelsen, så handler det der mere om at lave nogle regler, der gør det “nemt” og “billigt” for iværksætteren!?
Af disse bøger fremgår, at det jo er alt for dyrt for iværksætteren, at anvende omkostninger på revisor.
Men hvorfor blande sig i det? Hvorfor opstille et forbud mod at kunne gøre noget, hvis man konkret ønsker at gøre det? Det virker tåbeligt. Formålet med IVS’er var at skabe muligheder. Hvorfor så indskrænke disse muligheder? Er det frygten for svindel? Helt ærligt – det er jo uigennemtænkt.
DENNE ARTIKEL HAR BÅRET DELVIS FRUGT – DER KOMMER NYE REGLER – LÆS NEDENFOR…
Omgåelsesmuligheder – lovlige vel og mærke:
Eksempel 1:
Vores håndværker stifter sit IVS med 1 kr. Herefter sælger han sin kassevogn fuld af håndværkerværktøj for 30.000 kr. til IVS’et. IVS’et skylder ham 30.000 kr. og de 30.000 kr. afdrages efterhånden som virksomheden tjener nye penge. Han har ikke stiftet selskabet med kassevognen, men hvor er forskellen. (For selskabsretlige nørder, er der selvfølgelig en forskel, men ærlig talt.)
Eksempel 2:
Vores håndværker stifter sit IVS med 1 kr. Han låner herefter 30.000 til selskabet i rede kontanter. Herefter sælger han sin kassevogn fuld af håndværkerværktøj for 30.000 kr. til IVS’et. IVS’et betaler ham de 30.000 kr. straks, men han har fortsat de 30.000 kr. fra lånet til gode. Han kan nu 100% lovligt lave lånet om til kapital, hvorefter selskabet jo “næsten” er stiftet med indskud af kassevognen. Han har ikke stiftet selskabet med kassevognen, men hvor er forskellen. (For selskabsretlige nørder, er der selvfølgelig en forskel, men ærlig talt.)
Eksempel 3:
Vores håndværker stifter sit IVS med indskud på 30.000 kr. Herefter sælger han sin kassevogn fuld af håndværkerværktøj for 30.000 kr. til IVS’et. IVS’et betaler ham 30.000 kr. med de midler han skød ind. Efterfølgende erhvervelser er lovlige, men er arrangementet “sat op” alene med det formål at omgå forbuddet ovenfor, så vil det nok være i strid med forbuddet. Nørd spørgsmålet er – hvor lang tid er der mellem indskuddet på de 30.000 og “herefter sælger han”. Er 1 time godt nok? Er 1 dag? Er en uge. På et eller andet tidspunkt må det være lovligt. Og hvis det er lovligt, så er forbuddet jo latterligt. (For selskabsretlige nørder, er der selvfølgelig en forskel, men ærlig talt.)
Hvad kan du gøre?
Hjælp med at få ændret loven. Hvordan gør du det. Du medvirker ved at dele budskabet. Hvorfor? Fordi det principielt er tåbeligt og have tåbelige forbud. Der er ingen pointe i dette forbud andet end irritation. Hvorfor skal lovgiver bestemme, om håndværkeren må indskyde kassevognen. Hvorfor skal håndværkeren ikke have lov? Beskyttes kreditorerne på nogen måde, når jeg lige han anvist 2 100% lovlige metoder og måske også 3? Næ. Derfor: del budskabet på twitter #dkpol (så ser de det) eller del og spørg dine iværksættervenner, om de ikke synes det er tåbeligt.
DENNE ARTIKEL HAR BÅRET DELVIS FRUGT – DER KOMMER NYE REGLER – LÆS NEDENFOR…
Nye regler efter planen fra 01.07.2018:
Erhvervsministeriet oplyser at med virkning fra 01.07.2018 kan man – dog kun i forbindelse med en samtidig omdannelse af IVS’et til ApS – gennemføre et apportindskud i IVS’et.
Citat fra lovforslaget: ”…Med det foreslåede stykke 3 i § 357 a indføres det, at der i forbindelse med omregistrering kan foretages indskud af andre værdier end kontanter. Det præciseres således, at forbuddet mod apportindskud i selskabslovens § 357a, stk. 2, 2. pkt. ikke anses for overtrådt, hvis en beslutning om kapitalforhøjelse ved apportindskud træffes i sammenhæng med beslutning om omregistrering, idet begge forhold får retsvirkning fra registreringstidspunktet…”