>>> OBS OBS OBS - på grund af akut øjenoperation arbejder advokat Jacob Tøjner i reduceret omfang <<<
Menu
NyhedORDINÆR GENERALFORSAMLING: Relevant for dig med et selskab: Hvordan udformer man det korrekte referat?Læs mere
  • Få en samtale
  • Drøft din sag med Advokat Jacob Tøjner
  • Få en samtale
  • Michael Givskov, Founder & Direktør, Cykelpartner.dk ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Cykelpartner.dk ApS anvender løbende Jacob Tøjner som koncernadvokat. Vi modtager bistand til transaktioner, opkøb, omstruktureringer, medarbejderforhold, kontrakter m.v. Cykelpartner.dk ApS bliver altid mødt med skarp rådgivning, ordentlighed og god behandling. Vi vurderer advokat Jacob Tøjner som særdeles kompetent.
  • Benjamin Rud Elberth, – Digital Ekspert, rådgiver om digitale og sociale medier.
    ★ ★ ★ ★ ★
    .. Ikke bare fremragende rådgivning, men også fuldkommen reel, ordholdende og professionel...
  • Jesper Nørgaard Christensen, Head of Tax, Novozymes.
    ★ ★ ★ ★ ★
    ... Jeg har samarbejdet med advokat Jacob Tøjner på flere komplekse sager, som altid er blevet løst kompetent og med et yderst tilfredsstillende resultat …
  • Anders J. Kousgaard, Direktør,
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg har netop benyttet ditselskab i forbindelse med oprettelse af et nyt selskab. En helt igennem positiv oplevelse, og jeg benytter dem gerne igen.
  • Karsten Løgstrup, Direktør, Dopio IvS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Det er en fornøjelse at kontakte Ditselskab, og blive mødt med forståelse og fantastisk hjælp, når man som jeg, er "ny" iværksætter.
  • Anette Nawrocki, Direktør, Kyote ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg har fået den fineste og grundigste råd-og vejledning af Jacob Tøjner i forbindelse med oprettelse af selskaber. Ydermere blev servicen givet lige (bogstaveligt talt) op til jul, jeg havde ikke troet det muligt, men firmaerne blev altså oprettet!! Imponerende. Desuden har Jacob svaret hurtigt tilbage på mine (mange) spørgsmål undervejs, og udover at være særdeles professionel og kompetent så har han også humor. Jeg kan derfor på det varmeste anbefale Jacob Tøjner og Ditselskab.
  • Casper Bak, Direktør, SoHo
    ★ ★ ★ ★ ★
  • Søren Brinch, Direktør, Prosum ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg kan kun give Jacob og ditselskab.dk de allerbedste anbefalinger...
  • Hanne Hejgaard, Direktør, HKH Consult
    ★ ★ ★ ★ ★
    .. Jeg kan kun anbefale at bruge Ditselskab til virksomhedsstiftelse og andre relaterede emner. Jeg har fået en super fin og hurtig service samt meget kompetent rådgivning fra Jacob Tøjner..
  • Mia Marquardt Snoer Jensen, Direktør Ressourceselskabet Danmark ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    .. Mange tak for venlig og god service. I får mine anbefalinger...
  • Dorrit Saietz, Direktør, Havlys ApS, Restaurant Vanvid
    ★ ★ ★ ★
    Tak for meget grundig vejledning og omhu ved oprettelse af vores selskab, som skal bygge og drive Restaurant Vandvid ombord på et skib i det ny Sydhavnen. Der var nogle forsinkelser undervejs, men vi er meget tilfredse med resultatet. Og vi håber at se jer, når vi holder 'snigpremiere' ... og serverer lækker mad på kajen. ...
  • Kim Schmeltz, Direktør, Schmelt IVS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Kunne jeg give mere end 5 stjerner havde du fået det!! Tusinde tak for et kanon samarbejde i forbindelse med stiftelse af mine selskaber. Mage til rådgivning, service og ikke mindst sparring i Top professionalisme skal man lede længe efter – Du kan være sikker på at høre fra mig igen :) Jeg kan varmt anbefale Jacob Tøjner og co. i det yderst professionelle & kompetente advokatfirmaet: ditselskab.dk
  • Alf Døj, Direktør AvioSafe IVS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Ditselskab har givet os en fortræffelig service og slutteligt et godt resultat i forbindelse med juridisk ændring og kapitalstruktur i et selskab. Vi har ikke kunnet finde en bedre kompetence end den Jacob Tøjner har ført til processen. Det er rart at vide, at processen er ført af en kompetent advokat med domænekendskab. Kan på det varmeste anbefales.
  • Dinne Feldthusen Husted – Administrerende Direktør ISo Consult ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    ISO Consult har haft et fortrinligt samarbejde med Advokat Jacob Tøjner, SANKT PETRI ADVOKATER. Vi har oplevet en virkelig professionel tilgang – de er hurtige og ekstremt grundige. Alle forventninger – og mere til – bliver opfyldt. Det bliver bestemt ikke sidste gang, vi bruger dem. Dinne Feldthusen Husted, Direktør. ISo Consult aps.
  • Martin Vester-Christensen, Data Scientist and Partner at Deformalyze ApS
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg vil anbefale Jacob til alle der søger utrolig professionel og kompetent rådgivning. Jacob har assisteret i forbindelse med oprettelsen af vores anpartsselskab, gennemlæsning af kontrakter mv. Hos Jacob får man hele pakken og han besidder en stor viden som enhver "startup" med fordel kan drage nytte af..
  • Lars Majlund, Partner and founder, Majlund Invest A/S
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jacob har gennem de sidste 5 år ydet os advokatbistand indenfor bl.a. Stiftelse af selskaber, Anpartshaver Overenskomst, Leverandørkontrakter, Medarbejderkontrakter m.fl. Vi har hele vejen igennem modtaget professionel rådgivning fra Jacob, og de pågældende sager er altid blevet belyst fra flere sider, således at vi har haft et solidt grundlag at træffe beslutninger udfra.
  • Alfred Joensen, CEO at NES Technology
    ★ ★ ★ ★ ★
    Jeg har gennem en længere periode fået advokatbistand fra Jacob Tøjner... Jeg er overordentligt tilfreds med Jacobs indsats og de konkret opnåede resultater, vil specielt fremhæve stærkt engagement, faglig dygtighed, både i bredden og i dybden, samt en fantastisk effektiv arbejdsform.  Jeg vil derfor til enhver tid give Jacob mine allervarmeste anbefalinger..
  • Anette Sand – Direktør, Regnskabsskolen
    ★ ★ ★ ★ ★
    ...Advokat Jacob Tøjner står for klare linjer og no bullshit. Bringer vanskelige juridiske spørgsmål op på et anvendeligt plan...

Individuelle udbytterettigheder:

Hvordan fordeles overskud i kapitalselskabet? (i iværksætterselskabet, aktie- anpartsselskabet) normalt?

I udgangspunktet eksisterer der ikke individuelle udbytterettigheder.

Man fordeler i udgangspunktet altid overskud i kapitalselskabet forholdsmæssigt.

Ejer du 30% af selskabet, er du berettiget til 30% af overskuddet. Hverken mere eller mindre.

Mange er ikke opmærksom på, at man via opdelingen af kapitalen i forskellige aktieklasser, kan rokke ved dette udgangspunkt.

Problemstilling:

Eksempel:

4 IT konsulenter etablerer en virksomhed sammen.

Virksomheden er et anpartsselskab ejet med 25% til dem hver via (naturligvis) individuelle holdingselskaber.

Konsulenternes virksomhed baseres i høj grad på den enkeltes performance og evne til selv at trække kunder til virksomheden.

I den perfekte verden accepterer konsulenterne ofte blot, at overskuddet deles med 25% til hver, og er der stor forskel mellem deres individuelle performance, så reguleres dette over lønnen eller via bonusordninger.

Sådan er det, nemt og enkelt.

Imidlertid er der jo den temmelig trælse detalje, at løn og bonusordninger kommer til beskatning som personlig indkomst omgående, medens udbyttet jo udloddes til de individuelle holdingselskaber, hvorefter den enkelte kan udlodde derfra i overensstemmelse med den enkeltes private likviditetsbehov.

Præcis som vi altid argumenterer for, når vi argumenterer for individuelle holdingselskaber, altså den derved opståede fleksibilitet mellem partnerne.

Når nu situationen imidlertid er således, at 2 af partnerne skaber et overskud hver på 1 million og de øvrige 2 skaber et overskud på ½ million, hvorfor skal de bedste så acceptere denne foræring af overskud til de mindre gode. Skaber det ikke en risiko for, at de bedste på et tidspunkt forlader selskabet og skaber deres eget?

Måske.

Ovenstående kunne være 4 tandlæger, 4 advokater, 4 revisorer, 4 reklamefolk, etc. etc.

Hvad er så løsningen?

Her er løsningen

–målrettede aktier med individuelle udbytterettigheder.

I forbindelse med etableringen af virksomheden finder de 4 konsulenter en advokat, der kan hjælpe dem med at formulere særlige vedtægter, hvor kapitalen deles op – hvis vi følger eksempelt – i for eksempel 4 individuelle klasser, A, B, C og D.

A, der ejer Klasse A anparter, og de andre de andre klasser.

A driver indenfor klassen ”sin egen forretning”.

Dette afspejles i en selvstændig resultatopgørelse for klassen som sådan, da A’s kunder jo er kunder A har skaffet. Formelt handler kunderne selvsagt med selskabet, men alle ved godt, at Kunderne er skaffet af A.

Det for A klassen skabte overskud skal således defineres som A’s udbytteandel.

Det samme gælder B, etc.

A får nu det fulde udbytte af egen indsats i det fælles selskab.

Virksomhedens omkostninger fordeles naturligvis som man nu aftaler sig til rette, f.eks. ligeligt, husleje, papir, etc. Eller efter en eller anden nøgle, som man nu bliver enige om, A anvender flere omkostninger end B, C og D og må derfor belastes mere.

Virksomhedens samlede resultat – i eksemplet de 3 millioner – skulle efter normale regler udloddes med 750.000 til hver, hvorved A ”mistede” 250.000, men qua aktieklasserne (og vedtægternes bestemmelse) modtager A i stedet de rene kr. 1 mio. etc.

Det er smart ikke?

 

 

Herved elimirer man kim og splid og de personbeskattede trælse bonusordninger og årlige løndiskussioner er væk.

Alle er glade, måske A og B, mere end C og D – men så må de oppe sig.

På den anden side kan det være, at C og D realiserer, at mange af de kunder de opnår i realiteten opnås fordi de deltager i et selskab sammen med f.eks. A og B.

Udbyttet er selvfølgelig skattefrit for A’s holdingselskab, og A har nu mulighed for her, at vælge, hvorledes han vil anvende det modtagne udbytte.

Hvad så med os 4, der for længst har etableret vores selskab, og hvor min beskrivelse af ovenstående rammer lige ned i konfliktfyldt farvand?

Jo i udgangspunktet – selskabsretligt – skal I jo ”bare” ændre vedtægterne i selskabet og derved etablere de nævnte aktieklasser fremadrettet.

Trylle trylle og ordningen er på plads i selskabet.

MEN PAS PÅ – MULIGE SKATTEKONSEKVENSER:

Det forholder sig desværre således, at selvom man selskabsretligt kan trylle nye vedtægter frem efter hårdt arbejde og lang og grundig advokattankevirksomhed, så løber man alligevel en stor risiko for, at SKAT – efter årelang skattepraksis – betragter selve vedtægtsændringen som sådan som en såkaldt ”afståelse”.

En sådan afståelse kunne herefter medføre såkaldt afståelsesbeskatning, dvs. at aktierne i selskabet betragtes ”som om de lige var blevet solgt en gang…”. Skat beskriver problemstillingen nøje i den juridiske vejledning afsnit C.B. 2.1.4.8, og jeg citerer:

”….Vedtægtsændringer, der medfører en ændret udbytteudlodning til forskellige aktionærklasser, indebærer normalt en så væsentlig indholdsmæssig ændring, at disse tilfælde skattemæssigt vil blive sidestillet med afståelse, med mindre vedtægtsændringen efter en konkret bedømmelse må tillægges mindre betydning…”

Nå for søren.

For den rigtig skarpe læser og feinsmecker ses herefter følgende konsekvenser/spørgsmål:

Hvorfor er det ikke fuldkommen ligegyldigt, at SKAT betragter aktierne som solgt, da aktierne i selskabet jo netop var ejet af individuelle holdingselskaber, og da vi jo hos advokaten har fået tudet ørene fulde om, at salg af aktier fra de individuelle holdingselskaber var skattefri – det var jo netop en af grundende til, at vi valgte individuelle holdingselskaber?

Jo, men det er også udgangspunktet, at det avancemæssigt må være ligegyldigt.

Men vi kan alligevel ikke være helt sikre på, at vedtægtsændringen ikke på anden vis rammer skattemæssigt negativt.

Man kunne således med rette forestille sig, at da A og B jo via ændringen oplagt bliver begunstiget (i eksemplet med 250.000 hver) i forhold til C og D set i forhold til overskudsdelingen tidligere, så kunne sådan en begunstigelse indebære en såkaldt “tilskudsbeskatning” af holdingselskaberne (altså skat af tilskuddet med selskabsskatten).

Det ville jo være træls at opleve bagefter, man skal i hvert fald som rådgiver lige huske at nævne risikoen eller afdække denne for klienten.

Hvad så med de ultimative ejere –  altså personerne bag, i eksemplet er det A, B, C og D. Er der også skatterisiko for dem? Principielt nej, men så alligevel – skønt ikke?

Hvis nu SKAT finder på at betragte selve vedtægtsændringen som ”ikke forretningsmæssig begrundet” eller vælger at betragte dem som ”ikke uafhængige parter”, så kunne der faktisk opstå en skattepligt for pågældende. Og her skal man nok også lige være varsom.

Fra foråret 2012 foreligger der i øvrigt fra Skatterådet et bindende svar (2012.235SR), der i essens siger, det er uproblematisk med den efterfølgende vedtægtsændring: Det kan man godt! Der er ikke skattepligt! Hverken for holdingselskaber eller de ultimative ejere! Men kære læser, husk lige: sådan en afgørelse er jo konkret, og det kan efter min opfattelse med rette diskuteres, i hvor høj grad man kan støtte ret på afgørelsen og bare konkludere, at nu foreligger en praksisændring i forhold til ovenstående citat fra ”normalen”. Jeg ville ikke turde denne konklusion.

Konklusionen må derfor være:

For jer, der allerede driver virksomhed, og gerne vil implementere de målrettede aktier eller anparter via en vedtægtsændring, må man derfor klart fortsat anbefale bindende svar fra SKAT for konsekvenserne. Det gør selvfølgelig sagen noget dyrere, men set fra min stol i disse tider, er det kun rart. Endvidere skal man inddrage, hvad det er for værdier og risici vi taler om. Har I således stiftet jeres selskab indenfor kort tid, så er det jo ikke sikkert der er den store økonimske risiko.

Kunne du anvende infoen? Smid gerne noget feedback, eller del artiklen på de sociale medier – om ikke andet står du bedre i forbindelse med en prisforhandling om en opgave hos os.

© Jacob Tøjner,

Relaterede indlæg

  • Guide: IVS som Holdingselskab

    Kan Iværksætterselskabet fungere som holdingselskab? Hvad er fordele og ulemper? Her får du alt viden om IVS’et som holding!

  • Guide: Ejeraftalen

    Ejeraftalen indeholder spillereglerne for ejerne. Ejeraftalen regulerer magt, økonomi og exit. Prøv vores gratis værktøj til indholdet.

  • Holdingselskab – en guide

    Hele formålet med denne artikel er at give dig mere viden på et oplyst grundlag. Kun på et oplyst grundlag kan du træffe de rigtige beslutninger. Hvis du skal etablere dig som selvstændig / som iværksætter med et anpartsselskab eller hvis du allerede driver en virksomhed, så mødes du konstant med ‘holdingselskab?’..

Ansvarsfraskrivelse
Advokat Jacob Tøjner tilbyder alene ditselskab.dk, herunder bloggen på ditselskab.dk som en service til dig og en kilde til inspiration og information. Det du finder og læser her, kan ikke erstatte konkret advokatrådgivning, og min levering af denne service til dig som læser, kan på ingen måde etablere et advokat-klientforhold mellem dig som læser og advokat Jacob Tøjner. Artiklerne her på ditselskab.dk er forsøgt gengivet så præcist som muligt, men Jacob Tøjner fraskriver sig ethvert ansvar som følge af fejl, forkerte oplysninger, mangelfulde oplysninger eller manglende opdatering af artiklerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *