Indbetaling af selskabskapital
Indbetaling af selskabskapital
Indbetaling af selskabskapital og reglerne herom er specificeret i Selskabslovens § 33. Og det er faktisk en ret kompliceret bestemmelse.
Lad os starte med stykke 1 i § 33:
Selskabslovens § 33, stk. 1
- Der skal til enhver tid være indbetalt 25 pct. af selskabskapitalen, dog mindst 40.000 kr.
- Indbetalingen skal ske i forhold til hver enkelt kapitalandel.
- Fastsættes en overkurs, skal overkursen i aktieselskaber indbetales fuldt ud, uanset at en del af selskabskapitalen ikke indbetales.
- I anpartsselskaber skal en eventuel overkurs ikke indbetales fuldt ud, men kan være delvis indbetalt med samme andel som selskabskapitalen.
- Hvis hele eller en del af selskabskapitalen indbetales ved indskud af andre værdier end kontanter, jf. § 35, skal hele selskabskapitalen og en eventuel overkurs dog indbetales fuldt ud
Der skal til enhver tid være indbetalt 25 pct. af selskabskapitalen, dog mindst 40.000 kr.
For det første ser vi at vi kan nøjes med at indbetale 25%. Etablerer du et A/S har du altså ikke pligt til at indbetale mere end 100.000 kr, (da kapitalkravet til A/S er 400.000.).
De regnskabsmæssige konsekvenser af, at en kapitalandel ikke er fuldt indbetalt er, at der skal oprettes en såkaldt reserve for ikke indbetalt virksomhedskapital, jf. nærmere herom årsregnskabslovens § 35 b.
Årsregnskabslov § 35 b
Stk. 1. Aktie- og anpartsselskaber, hvori den tegnede virksomhedskapital og en eventuel overkurs ikke er fuldt indbetalt, skal indregne ikke indbetalt virksomhedskapital og ikke indbetalt overkurs som et tilgodehavende, jf. definitionen på aktiver i bilag 1, C, nr. 1, jf. stk. 2.
Stk. 2. Virksomheden skal omklassificere et beløb svarende til ikke indbetalt virksomhedskapital og overkurs fra posten »Overført overskud« eller en anden post, der kan anvendes til udbytte under egenkapitalen, til posten »Reserve for ikke indbetalt virksomhedskapital og overkurs«. Denne reserve kan ikke elimineres med virksomhedens underskud eller formindskes på anden måde. Reserven skal dog opløses eller formindskes, i det omfang virksomhedskapitalen og overkursen indbetales til virksomheden.
Det er interessant at tilgodehavendet fra ikke indbetalt virksomhedskapital ikke skal forrentes, og der kan gå lang tid, inden beløbet bliver indbetalt. Uanset dette er tilgodehavendet et anfordringstilgodehavende, uanset det faktiske betalingstidspunkt vil være usikkert. Tilgodehavendet skal trods dette altid måles til kurs 100; men revisor / du skal nedskrive hvis debitors (Tegners) kreditværdighed er reduceret.
Mere herom nedenfor vedr. § 33, stk. 2.
Indbetalingen skal ske i forhold til hver enkelt kapitalandel.
Indbetalingen skal være ens for alle. Hvis du og jeg etablerer et aktieselskab med en tegning af 200.000 kr. hver, kan vi ikke fastlægge at jeg skal indbetale alt, og at du kan nøjes med 25%. Vi må fordele indbetalingen mellem os lige.
Dette er hovedreglen. Undtagelsen er, hvis vi fastlægger forskellige aktieklasser. Læs den komplette guide om aktieklasser her.
Fastsættes en overkurs, skal overkursen i aktieselskaber indbetales fuldt ud, uanset at en del af selskabskapitalen ikke indbetales.
Her er et tydeligt eksempel på, hvorledes Selskabsloven i visse tilfælde adskiller aktieselskaber fra anpartsselskaber. Overkurs skal altid indbetales i aktieselskaber.
I anpartsselskaber skal en eventuel overkurs ikke indbetales fuldt ud, men kan være delvis indbetalt med samme andel som selskabskapitalen.
Stifter vi et anpartsselskab med en kapital på for eksempel 160.000 kr. kan vi nøjes med 25% eller 40.000 kr. Har vi fastlagt en overkurs i forbindelse med stiftelsen, er der ved anpartsselskaber ikke samme krav som ved aktieselskaber.
Hvis hele eller en del af selskabskapitalen indbetales ved indskud af andre værdier end kontanter, jf. § 35, skal hele selskabskapitalen og en eventuel overkurs dog indbetales fuldt ud
Med andre ord gælder hovedreglerne om at udskyde indbetalingen på de tegnede aktier eller anparter kun hvor man indbetaler ved hjælp af kontanter. Indbetaler man ved hjælp af en ‘campingvogn’ eller et andet aktiv, så skal ‘campingvognen’ ‘indbetales’ til selskabet straks. Man kan logisk sige, at det også vil være ganske svært at gennemføre en delvis indbetaling med en ‘campingvogn’. Så der synes at være ganske god logik i bestemmelsen.
Spørgsmål
Slå dig løs i kommentarfeltet, nedenfor.
Hvordan behandler man fordringen på ikke indbetalt selskabskapital?
Klik her og læs hvordan man behandler fordringen på ikke indbetalt selskabskapital [Link er under udformning]