Hvad er en Stifter
En stifter
Hvad er en stifter? En ‘stifter’ er en skaber. Han/hun etablerer eller grundlægger noget. Grammatisk stifter nogen noget. Man stifter famlie; man stifter gæld, eller man stifter bekendtskab med noget.
I Selskabsretten grundlægger man selskabet, derfor kaldes stifterne også ‘founders’ på engelsk.
Så hvad er en stifter? En Stifter er grundlæggeren af selskabet
En stifter grundlægger selskabet. Og da stifteren grundklægger selskabet og nedlægger selskabets ‘grundlov’, nemlig dokumentet, hvori man erklæringer at man grundlægger selskaber (stiftelsesdokumentet) og spillereglerne for deltagerne i selskabet (vedtægterne), så skal stifteren selvsagt være kunne ‘handle for sig’, dvs. være myndig, og ikke være under værgemål. Det går ikke med en stifter, der på grund af sindssygdom, herunder svær demens, eller hæmmet psykisk udvikling eller anden form for alvorligt svækket helbred er ude af stand til at varetage sine anliggender. Så kan vedkommende heller ikke stifte eller grundlægge et selskab. Erhvervsstyrelsen har udformet en vejledning her.
En stifter skal være myndig
Ja, dine børn under 18 kan ikke stifte et selskab. Du kan dog stifte et selskab til dem. De kan eje selskabet.
Lovgivning om stifteren
Den relevante lovbestemmelse om hvem stifter er, finder vi i Selskabslovens § 24:
Stiftere
Selskabslovens § 24Stk. 1. Et kapitalselskab kan stiftes af en eller flere stiftere.
Stk. 2. En stifter må ikke være under rekonstruktionsbehandling eller konkurs.
Stk. 3. Hvis stifter er en fysisk person, skal personen være myndig og må ikke være under værgemål efter § 5 i værgemålsloven eller under samværgemål efter § 7 i værgemålsloven.
Stk. 4.Hvis stifter er en juridisk person, skal denne være beføjet til at erhverve rettigheder, indgå forpligtelser og være part i retssager
Der kan være en eller flere stiftere
Vi ser at en enkelt stifter kan stifte eller grundlægge et selskab. Og vi ser at flere stiftere kan grundlægge eller stifte et selskab sammen.
Stiftere kan være Fysiske personer
Enhver fysisk person, der blot er myndig, og ikke under nævnte værgemål kan være stifter.
Kan en udenlandsk person eller en udenlandsk statsborger stifte et dansk selskab?
Ja, uden problemer. Det er ligegyldigt, hvor på planeten Jorden vedkommende bor. Vedkommende kan stifte et dansk selskab. (Det er dog en forudsætning, et vedkommende bor på denne planet.) Om vedkommende så har handleevne eller retsevne afgøres efter lovgivningen i det land, hvor vedkommende er tilknyttet qua sit domicil eller sin nationalitet.
Stiftere kan være Juridiske personer
En juridisk person er et begreb for en enhed, der juridisk set behandles som én person.
Det betyder at den juridiske person kan påtage sig forpligtelser og erhverve rettigheder; præcis som dig, kære læser, du kan (som fysisk person) påtage dig en forpligtelse (for eksempel optage et lån) eller erhverve en rettighed (for eksempel være berettiget til at modtage en løn (rettighed) mod at opfylde din forpligtelse (dit arbejde).
En juridisk person er for eksempel et anpartsselskab, et aktieselskab, et partnerselskab, et interessentskab, en forening, en erhvervsdrivende fond, en dansk kommune, den danske stat.
Kan en udenlandsk juridisk person eller et udenlandsk selskab stifte et dansk selskab?
Ja, uden problemer.
Det er ligegyldigt, hvor på planeten Jorden det udenlandske selskab bor. Vedkommende juridiske person kan stifte et dansk selskab. Om vedkommende juridiske person så har handleevne eller retsevne afgøres efter lovgivningen i det land, hvor vedkommende er tilknyttet qua sit domicil eller sin nationalitet. Det kan dog skabe udfordringer i relation til registrering i Erhvervsstyrelsens systemer.
Spørgsmål?
Fyr løs i kommentarfeltet nedenfor.