Udbytte:
Udbytte dækker over begrebet, at ‘give overskud’ til ejerne af kapitalselskabet (A/S, ApS eller IVS). Udlodning heraf besluttes på generalforsamling i henhold til indstilling fra ledelsen, og ledelsen er ansvarlig for, at det der udloddes ikke overstiger et forsvarlighedskriterie. Forsvarlighedskriteriet dækker over, at man ikke må udlodde så meget, at selskabet ikke er i stand til at dække forpligtelser m.v.
Ordinært eller ekstraordinært udbytte:
Udbytte udloddes normalt fra kapitalselskabet (ordinært) når man behandler årsrapporten på den ordinære generalforsamling. Det bør dog nævnes, at man i løbet af regnskabsåret godt kan træffe beslutning om udbetaling af udbytte, men visse formalia og særlige bestemmelser skal opfyldes. Udlodningen (i løbet af året) kaldes ‘ekstra ordinært’ udbytte. Det er ‘ikke gør det selv’.
Normal fordeling:
Udbytte fordeles normalt altid efter de andele du har i selskabet. Ejer du 50% har du ret til 50%. Dog kan vi ved hjælp af målrettede anparter/aktier (læs her) konstruere en metode til at fordele overskud i henhold til afdelingsregnskaber. Du kan ikke ‘bare aftale’ at B, der ejer 50% skal modtage 70%. Der opstår skatteproblemer – og dog.
Fordeling efter aftale:
Fordeling af udbytte efter ‘ejeraftale’ og ‘indsats’ – for eksempel relevant for 3 konsulenter, der alle bidrager, men som gerne individuelt vil modtage udbytter ‘efter resultatet af deres indsats’ fremfor efter den tredjedel de nu ejer, kan konstruere sig til at skabe muligheden for at fordele udbytte.
Metoden er ikke nødvendigvis enkel, men metoden er at kombinere driftsselskabet med et selskab, der f.x. ikke er omfattet af Selskabsloven, og samtidig ikke eksisterer skattemæssigt.
Ikke alle selskaber eksisterer skattemæssigt, men de er stadig selskaber – bare ikke omfattet af selskabsloven.
Ved at løfte udbyttet ud af vort selskab (omfattet af Selskabsloven, f.x. ApS) og over i vort selskab (ikke omfattet af Selskabsloven), kan vi nu gøre, hvad vi ønsker.
Metoden kræver at alle 3 konsulenter besidder og ejer individuelle holdingselskaber, der alle ejer mere end 10% af driftsselskabet ApS. [Justering per 21.06.2024: Politisk aftale indgået – 10% grænsen for skattefrit udbytte forsvinder]
Er I f.x. konsulenter og kan I se pointen, så ringer I bare..
Hej Jacob,
Er det korrekt forstået, at “fordeling af udbytte efter aftale” kan finde sted hvis ex. et driftsselskab (ApS) er ligeligt ejet af ex. to privatejede holdingselskaber (begge ApS)? Antager dog, at vedtægterne i driftsselskabet skal angive mulighed for at fravige den almindelige proportionale fordeling af udbytte.
Mvh,
Jacob
Ja.. Eksempel: Vi to eller vi tre eller etc. og vi kan vælge at konstruere vedtægterne således, at Du ejer 51%, jeg ejer 20% og hun ejer 29%, men hver ejer modtager en tredjedel af udbyttet. Eller omvendt. Og vi kan konstruere at du ejer 51% etc. men at du kun har få stemmer medens vi andre har flertallet af stemmerne uanset vi ejer mindre end 50%.Så der er ingen betingelse om 50 50 ejerskab. Vi kan også – men det skal stedse undersøges nærmere – formentlig aftale i vedtægterne, at du driver afdeling A og jeg driver afdeling B og at du får overskuddet af afdeling A medens jeg får overskuddet af afdeling B. Selskabets resultat er så summen af A og B.