Guide: Bekæmpelse og forebyggelse af hvidvaskning
Flere og flere personer og erhvervsvirksomheder er pligtige at holde virkelige øje med Kunderne. For eksempel skal pågældende underrette myndighederne, hvis der opstår en mistanke om hvidvask eller mistanke om finansiering af terrorisme. I denne anledning er Hvidvaskloven oprindeligt indført.
Hvidvaskloven har det formål at forebygge og bekæmpe hvidvask af udbytte og finansiering af terrorisme. Af denne grund pålægger loven en lang række virksomheder og personer nogle væsentlige pligter, bl.a. en pligt til at underrette Hvidvasksekretariatet, såfremt de pågældende får en mistanke om, at kunderne hvidvasker udbytte eller finansierer terrorisme.
Hvidvask er i hvidvaskloven defineret som:
- 1) uberettiget at modtage eller skaffe sig selv eller andre del i økonomisk udbytte, der er opnået ved en strafbar lovovertrædelse,
- 2) uberettiget at skjule, opbevare, transportere, hjælpe til afhændelse eller på anden måde efterfølgende virke til at sikre det økonomiske udbytte fra en strafbar lovovertrædelse eller
- 3) forsøg på eller medvirken til sådanne dispositioner.
Hvidvask er at sikre udbytte fra en strafbar handling. For eksempel penge, som stammer fra handel med narko, menneskesmugling, våbensmugling, røveri, eller penge som er opnået gennem f.eks. underslæb, sort arbejde eller insiderhandel eller lignende.
For at kunne bruge dette udbytte skal de personer, som har begået handlingen, sørge for at få udbyttet til at se ud, som om at det er oppebåret på ganske lovlig vis. Derfor skal udbyttets ulovlige oprindelse skjules. Det sorte skal gøres hvidt, heraf udtrykket hvidvaskning.
Hvem er omfattet af hvidvaskloven
Hvidvaskloven omfatter privatpersoner, finansielle virksomheder og ikke-finansielle virksom-heder, fx revisorer eller vekselkontorer. De omfattede har alle som følge af deres hverv oftere mulighed for at opdage hvidvask eller finansiering af terrorisme. Læs meget mere her.
Erhvervsstyrelsen fører tilsyn med den del af hvidvaskloven, som vedrører de ikke-finansielle virksomheder:
(Det er…)
- Udbydere af tjenesteydelser til virksomheder – bl.a. selskabsfabrikanter og kontorhoteller for virksomheder eller personer og derudover tilbyder supplerende ydelser. Fx hvis du stiller postadresse til rådighed og derudover tilbyder fx telefonservice, mod-tager og videresender post for personer eller virksomheder, som ikke er fysisk tilstede på adressen.
- Virksomheder og personer, der erhvervsmæssigt leverer ydelser, som ligger tæt op af den virksomhed, der udøves af advokater, revisorer og ejendomsmæglere, herunder
- skatterådgivere og eksterne bogholdere
- Vekselkontorer og virksomheder, som veksler valuta i forbindelse med anden virksomhed
- Ejendomsmæglere
- Statsautoriserede og registrerede revisorer.
Andre virksomhedstyper, som er omfattet af loven, hører under Finanstilsynets område, dog med undtagelse af advokater, som hører under Advokatrådet
Krav til disse virksomheder og personer
Hvidvaskloven stiller skrappe krav, som du har pligt til at kende, hvis du er omfattet af loven. Hvis du eller din virksomhed er omfattet af Hvidvaskloven, har du eller virksomheden følgende forpligtelser:
- opmærksomhedspligt
- undersøgelses- og underretnings- og noteringspligt
- legitimation af kunder samt løbende overvågning af kundeforhold
- opbevaringspligt
- krav om skriftlige, interne regler.
Hvordan holder du øje med hvidvask og terrorfinansiering
Det kan være svært at vide, hvad man skal holde øje med i forhold til hvidvask og finansiering af terrorisme. Derfor har Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) udarbejdet en oversigt over en række indikatorer, som du skal være opmærksom på. Indikatorerne er inddelt, så hver enkelt branche kan se, hvad de specifikt skal være opmærk-somme på. Du kan læse denne vejledning her.
Hvordan lever du op til loven
Hvis du er omfattet af hvidvaskloven skal du medvirke til at forhindre og forebygge hvidvask og terrorfinansiering.
Du skal derfor sætte dig grundigt ind i reglerne på området.
Derfor skal du bl.a. gøre følgende:
- Du skal sikre, at dine medarbejdere er bekendte med reglerne og deres forpligtelser
- Du skal kende dine kunder (KYC” – ”Know Your Client”, bl.a. ved at kræve legitimation, når du opretter en fast forretningsforbindelse eller udfører en transaktion på et beløb svarende til 1.000 kr. eller derover
- Du skal opbevare legitimationsoplysningerne i mindst 5 år
- Du skal underrette Hvidvasksekretariatet, hvis du får mistanke om forsøg på hvidvask eller terrorfinansiering.
Hvidvask og særlige brancher
Hvis du udfører eller har tænkt dig at udføre opgaver inden for en af følgende brancher, skal du være særligt opmærksom på, om du skal registreres i Registret til bekæmpelse af hvidvask:
• Branchekode: 661200: Værdipapir- og varemægling
• Branchekode: 682040: Udlejning af erhvervsejendomme
• Branchekode: 691000: Juridisk bistand
• Branchekode: 692000: Bogføring og revision inkl. skatterådgivning
• Branchekode: 702200: Virksomhedsrådgivning og anden rådgivning om driftsledelse
• Branchekode: 783000: Anden personaleformidling
• Branchekode: 821100: Kombinerede administrationsserviceydelser
Læs meget mere om spørgsmålet om, hvordan du momsregistrerer virksomheden indenfor disse brancher, her.