Iværksætterselskaber afskaffes:
[Historisk / 22-01-2022]
Regeringen og Dansk Folkeparti afskaffer iværksætterselskaberne.
Iværksætterselskaber afskaffes. Lovforslag L190 er vedtaget den 9. april 2019. Det er nu IKKE længere muligt at stifte iværksætterselskaber i Danmark.
Hvad gælder så?
De afgørende bestemmelser; §§ 4 og 5 lyder således. Jeg fremhæver enkeltafsnit med fed skrift.
………..
§ 4
Stk. 1.
Selskabslovens regler om anpartsselskaber finder anvendelse på iværksætterselskaber, som er stiftet før denne lovs ikrafttræden, medmindre andet er fastsat i stk. 2-9 og §§ 5-7.
Stk. 2.
Fra denne lovs ikrafttræden kan iværksætterselskaber ikke stiftes i medfør af selskabsloven.
Stk. 3.
Fra denne lovs ikrafttræden kan der ikke dannes nye iværksætterselskaber som led i en fusion, jf. selskabslovens § 236, 2. pkt., eller spaltning, jf. selskabslovens § 254, stk. 1.
Stk. 4.
Fra denne lovs ikrafttræden kan der ikke dannes nye iværksætterselskaber med registreret hjemsted i Danmark som led i en grænseoverskridende fusion, jf. selskabslovens § 271, en grænseoverskridende spaltning, jf. selskabslovens § 291, stk. 1, eller en grænseoverskridende flytning af hjemsted, jf. selskabslovens § 318 a, stk. 1.
Stk. 5.
Et iværksætterselskab skal have en kapital på mindst 1 kr. Selskabskapitalen kan alene forhøjes i kontanter, herunder ved overførsel af selskabets reserver til selskabskapital (fondsforhøjelse). I forbindelse med omregistrering, jf. § 5, stk. 1, 1. pkt., eller stk. 3, 2. pkt., kan der dog foretages indskud af andre værdier end kontanter.
Stk. 6.
Iværksætterselskaber, der før lovens ikrafttræden stiftes med en selskabskapital på 25.000 kr. eller mindre, kan som dokumentation for kontant indbetaling af selskabskapitalen ved registrering af selskabet i Erhvervsstyrelsens it-system vedlægge en erklæring fra stifterne om, at kapitalen er til stede.
Stk. 7.
Kun iværksætterselskaber kan og skal i deres navn benytte betegnelsen iværksætterselskab eller forkortelsen IVS.
Stk. 8.
Et iværksætterselskab skal årligt henlægge mindst 25 pct. af selskabets overskud til en bunden reserve til opbygning af selskabets kapitalgrundlag, indtil denne reserve sammen med selskabskapitalen samlet udgør mindst 40.000 kr. Reserven kan ikke elimineres med selskabets underskud eller formindskes på anden måde. Reserven skal dog opløses eller formindskes, i det omfang selskabskapitalen forøges.
Stk. 9.
Et iværksætterselskab kan ikke træffe beslutning om at udlodde udbytte, herunder ekstraordinært udbytte, før reserven til opbygning af selskabets kapitalgrundlag sammen med selskabskapitalen udgør mindst 40.000 kr.
§ 5
Stk. 1.
Generalforsamlingen i et iværksætterselskab, som ikke er under konkurs eller tvangsopløsning, skal senest 2 år efter denne lovs ikrafttræden med det stemmeflertal, der kræves til vedtægtsændring, beslutte, at iværksætterselskabet skal omregistrere sig til et anpartsselskab. Det er en betingelse for omregistreringen, at der udarbejdes en erklæring af en vurderingsmand, jf. selskabslovens § 37, om, at kapitalen er til stede. Der er ikke krav om en erklæring af en vurderingsmand, jf. 2. pkt., hvis iværksætterselskabets seneste reviderede årsregnskab udviser en selskabskapital og reserver, som kan overføres til selskabskapitalen, på samlet minimum 40.000 kr. og er forsynet med en revisorerklæring uden modifikationer, årsregnskabets balancedag ikke ligger tidligere end 5 måneder forud for beslutningen om vedtægtsændring, jf. 1. pkt., og det centrale ledelsesorgan offentliggør en erklæring om, at selskabskapitalen er til stede på beslutningstidspunktet. Det reviderede årsregnskab skal være godkendt på selskabets ordinære generalforsamling forud for generalforsamlingens beslutning om vedtægtsændring, jf. 1. pkt. Ledelseserklæringen skal offentliggøres i Erhvervsstyrelsens it-system, senest samtidig med at omregistreringen registreres eller anmeldes til registrering.
Stk. 2.
Opfylder et iværksætterselskab ikke kravet om omregistrering i stk. 1, 1. pkt., kan Erhvervsstyrelsen fastsætte en frist, inden for hvilken iværksætterselskabet skal opfylde kravet om omregistrering. Opfylder iværksætterselskabet ikke dette krav senest ved udløbet af den af styrelsen fastsatte frist, kan styrelsen anmode skifteretten om at opløse selskabet, jf. selskabslovens § 225.
Stk. 3.
Er et iværksætterselskab oversendt til tvangsopløsning, er genoptagelse af selskabet betinget af, at de forhold, der begrundede iværksætterselskabets oversendelse til tvangsopløsning, er berigtiget, og at betingelserne i selskabslovens § 232 er opfyldt. Det er ligeledes en betingelse for genoptagelse af selskabet, at generalforsamlingen senest samtidig med beslutningen om genoptagelse, jf. selskabslovens § 231, stk. 1, med det stemmeflertal, der kræves til vedtægtsændring, beslutter, at iværksætterselskabet skal omregistrere sig til et anpartsselskab. Det er en betingelse for omregistreringen, at der udarbejdes en erklæring af en vurderingsmand, jf. selskabslovens § 37, om, at kapitalen er til stede. Der er ikke krav om en erklæring af en vurderingsmand, jf. 3. pkt., hvis iværksætterselskabets seneste reviderede årsregnskab udviser en selskabskapital og reserver, som kan overføres til selskabskapitalen, på samlet minimum 40.000 kr. og er forsynet med en revisorerklæring uden modifikationer, årsregnskabets balancedag ikke ligger tidligere end 5 måneder forud for beslutningen om vedtægtsændring, jf. 2. pkt., og det centrale ledelsesorgan offentliggør en erklæring om, at selskabskapitalen er til stede på beslutningstidspunktet. Det reviderede årsregnskab skal være godkendt på selskabets ordinære generalforsamling forud for generalforsamlingens beslutning om vedtægtsændring, jf. 2. pkt. Ledelseserklæringen skal offentliggøres i Erhvervsstyrelsens it-system, senest samtidig med at omregistreringen registreres eller anmeldes til registrering. Omregistreringen skal registreres i Erhvervsstyrelsens it-system senest samtidig med anmeldelsen om genoptagelse, jf. selskabslovens § 232, stk. 1.
Stk. 4.
Et iværksætterselskabs omregistrering til anpartsselskab, jf. stk. 1, 1. pkt., og stk. 3, 2. pkt., anses for sket, når selskabets vedtægter, hvad angår kapital og selskabsbetegnelse, er ændret, således at de opfylder de sædvanlige krav til anpartsselskaber i selskabsloven, og omregistreringen er registreret i Erhvervsstyrelsens it-system. Som led i omregistreringen skal reserven til opbygning af selskabets kapitalgrundlag overføres til selskabskapitalen ved en fondsforhøjelse.
Stk. 5.
Omregistrering af et iværksætterselskab til et anpartsselskab, jf. stk. 1, 1. pkt., og stk. 3, 2. pkt., i Erhvervsstyrelsens it-system er gebyrfri for selskabet. Gebyret for anmeldelse af genoptagelse af et iværksætterselskab, jf. stk. 3, udgør 350,00 kr. Gebyret for iværksætterselskabers anmeldelse af øvrige ændringer i Erhvervsstyrelsens it-system udgør 180,00 kr. Gebyret for iværksætterselskabers anmeldelse af øvrige ændringer, som ikke sker ved anmeldelse i Erhvervsstyrelsens it-system, udgør 340,00 kr.
………..
Hvad betyder det for dig, der ejer et iværksætterselskab?
Er du ejer af et iværksætterselskab, må du konstatere at Regeringen og Dansk Folkeparti har trukket tæppet væk under dig. Du har etableret dit iværksætterselskab i henhold til tidligere gældende regler, men de regler er nu ændret derhen, at dit iværksætterselskab nu skal tvinges til at omdanne sig til ApS, hvilket det ikke var tvunget til før. Sådan er det bare.
Hvad gør du praktisk?
Dit fokus skal være indenfor 24 måneder fra 9. april 2019 at tilvejebringe en opsparing i selskabet som sammen med selskabskapitalen udgør kr. 40.000. Hvordan kan du tilvejebringe flere penge ‘ind i selskabet’. Det er enkelt og brutalt: du må tjene mere eller skrue ned for omkostningerne.
Eller fokus skal være – hvis det ikke lykkes – at tilføre mere kapital til selskabet ved en kapitalforhøjelse, således, at du når loftet på de 40.000. Dette kan ske gennem kapitalforhøjelse eller ved konvertering af gæld, hvis du har penge til gode i dit selskab, for eksempel fordi du har etableret dit iværksætterselskab som holdingselskab. Under alle omstændigheder skal du igennem en omdannelse. Læs mere her.
Står du med overflødige IVS selskaber?
Har du slået for stort brød op, således at du for eksempel både ejer et IVS Holding & IVS Datter, men du anvender ikke dette selskab, så kan vi hjælpe med en hurtig fusion. Læs mere her. det er selvsagt også muligt siden at omdanne begge selskaber efter en konkret vurdering.
Hvad skal du ikke gøre.
Du skal ikke gå i panik. Vi står med ca. 30.000 – 40.000 iværksætterselskaber som skal omdannes indenfor 24 måneder fra 9. april 2019. Vi er allerede igang med – i samarbejde med gode revisorer vi kender godt – at sammensætte en landsdækkende pakkeløsning til omdannelse af også dit IVS. Denne pakkeløsning vil vi senere beskrive nærmere her på siden, ligesom vi vil udarbejde en video om emnet. Lad derfor være med at bekymre dig, da der er 40.000 der ude, der har det som dig.
Hvad med dig med negativ egenkapital?
Hvis dit IVS har negativ egenkapital for eksempel fordi du har udviklet IP, hvor du ikke har fået aktiveret udviklingsomkostningerne, så kan vi formentlig hjælpe dig. I mange tilfælde kan den udviklede IP formentlig skydes ned i underliggende datterselskab, hvorefter de fremkomne anparter kan værdiansættes som kapitalandele i IVS’et. Herved kan vi formentlig eliminere den negative egenkapital og få omdannet dit IVS til et Anpartsselskab. Har du herefter et overflødigt holding IVS på toppen, kan vi eliminere dette ved fusion. Det er klart vi taler om sager af en vis værdi, hvor du står til at tabe mange mange penge ellers. I den situation kan vi nok hjælpe dig. Kontakt os gerne.