Hvad gælder om kapitalselskabets “efterfølgende erhvervelser” (selskabets køb af stifters aktiver) – Selskabslovens § 42 m.v.
Loven siger følgende om selskabets køb af stifters aktiver:
§ 42.
Hvis et aktieselskab erhverver aktiver fra en stifter, skal det centrale ledelsesorgan i aktieselskabet til brug for generalforsamlingens beslutning om godkendelse af erhvervelsen udarbejde en redegørelse om de nærmere omstændigheder ved erhvervelsen, hvis
1) erhvervelsen sker i tiden fra datoen for stiftelsesdokumentets underskrift, og indtil 24 måneder efter at kapitalselskabet er registreret, og
2) vederlaget svarer til mindst 1/10 af selskabskapitalen.
Stk. 2. Aktieselskabets centrale ledelsesorgan er ansvarlig for, at erhvervelse af aktiver ikke er til skade for aktieselskabet eller dets aktionærer eller kreditorer.
§ 43.
Hvis et aktieselskab erhverver aktiver fra en stifter og erhvervelsen er omfattet af § 42, stk. 1, skal der desuden udarbejdes en vurderingsberetning efter bestemmelserne i §§ 36 og 37, medmindre erhvervelsen er omfattet af § 38.
Stk. 2. Hvis det erhvervede efter stk. 1 er en bestående virksomhed, skal balancen efter § 36, stk. 3, dog udarbejdes som en overtagelsesbalance for den overtagne virksomhed.
§ 44.
Redegørelse efter § 42 og vurderingsberetning efter § 43 skal af det centrale ledelsesorgan offentliggøres i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen senest 2 uger efter beslutningen om indskuddet.
Stk. 2. §§ 42 og 43 finder ikke anvendelse på aktieselskabets sædvanlige forretningsmæssige dispositioner.
– og hvad giver det så anledning til af overvejelser?
Forskel mellem anpartsselskaber og aktieselskaber:
Som noget nyt i Selskabsloven gælder reglerne kun for AKTIESELSKABER. Tidligere gjaldt samme bestemmelser for anpartsselskaber. Dette er ikke længere tilfældet. Generalforsamlingen skal altså ikke længere godkende erhvervelser fra stifter i Anpartsselskaber. Baggrunden for denne liberalisering er, at 2. selskabsdirektiv alene gjorde reglen påkrævet for aktieselskaber. På denne baggruhnd måtte Danmark i liberaliseringens ånd frigøre Anpartsselskabet. Man har ikke i dansk selskabsret villet gå videre end direktivet.
Kun stifter og ikke aktionærer?
Hvad angår aktieselskaber bemærkes det, at bestemmelsen kun omfatter STIFTERE og ikke aktionærer. I forbindelse med etableringen af aktieselskaber er det meget normalt at lade andre end kommende aktionærer stå som stiftere. Herefter tegnes aktiekapitalen af de kommende aktionærer. Denne adskillelse på det formelle plan er således ikke omfattet af bestemmelserne. Står jeg som stifter, og du som aktietegninger, er det kommende aktieselskabs erhvervelser fra dig, ikke omfattet af bestemmelsen.
Kun stifteren selv – dvs. indskyder du et holding, er du ude af bestemmelsen!
Står du som stifter af aktieselskabet er SEL § 42 relevant. Stifter du imidlertid et holdingselskab, der stifter aktieselskabet, er du ude af § 42. Dette er ikke omgåelse. Styrelsens praksis om at sidestille din 100% kontrol og 100% ejerskab af holdingselskabet med dig er forladt af styrelsen i 2007.
Er der så frit lejde med at sælge hvad som helst og være komplet ligeglad med de gældende beskyttelsesregler?
Nej! Selvsagt ikke.
Det er ikke det, der er konsekvensen af de nye liberaliserede regler. Konsekvensen er, at det ansvar, der er forbundet med samhandel med dit eget selskab, nu blot er omfattet af andre regler, men hele kontrolapparatet omkring efterfølgende erhvervelser indenfor en kortere tidsperiode efter etableringen, de regler er smidt ud med badevandet.
Nu er du omfattet af reglerne om
- forebyggelse af misbrug
- ledelsens pligt til at forhindre utilbørlige fordele for visse aktionærer
- generalklausuler om utilbørlige fordele
- almindelige erstatninsgansvarsregler ved grov uagtsomhed
- evt. årsregnskabslovens § 7, stk. 2, nr. 2 (transaktioner mellem nærtstående (gælder kun klasse C virksomheder))
Du bør have en skriftlig aftale mellem dig og dit selskab, og det kan være ganske klogt at kunne vedlægge en eller anden dokumentation for, hvorfor værdien af maleriet, bilen, værktøjet netop er, hvad den er angivet til.
Jeg kan hjælpe dig med aftalen, og jeg kender vurderingsmænd i netværket, der kan hjælpe dig med en vurdering om nødvendigt.
Er du i øvrigt i tvivl om dispositioner i forhold til dit selskab, så må du kontakte mig.
2012 (c) jacob tøjner