Den fjerde overvejelse:
Vi går fra hinanden, fordi samarbejdet ikke fungerer?
Denne artikel, er den fjerde i en række af fem. Tjek alle her.
Hvordan ser det ud, hvis vi vælger Interessentskabet
En udtræden af I/S’et betyder skattemæssigt, at den udtrædende sælger en andel af, hvad han ejer. For de tilbageværende betyder det, at de køber den andel, den udtrædende sælger. Skattemæssigt kan der være tale om salg / køb af goodwill. Der skal udarbejdes en opgørelse og gennemføres en skattemæssig vurdering.
En aftale indgået mellem uafhængige parter kan i et vist omfang korrigeres af skattemyndighederne. Forudsætningen er, at SKAT kan påvises, at der er sket åbenbare fejl eller sket overdragelse af et aktiv, der ikke er ydet fuldt vederlag for. I så tilfælde kan det aftalte vederlag i visse tilfælde omkvalificeres.
Man kan rimeligvis sige, at udtræden af et interessentskab er mere besværligt end udtræden af et anpartsselskab.
Hvordan ser det ud, hvis vi vælger Selskabsform (ApS eller A/S)
To metoder af salg(?)
Salg mellem ‘parterne’ (anpartshaverne):
Den udtrædende anpartshaver kan sælge anparterne i selskabet til de tilbageværende parter eller til hvem som helst. (Derfor er det vigtigt med en ejeraftale.)
Den udtrædende bliver beskattet af den fortjeneste vedkommende har ved salget. Skatteprocenten er 42%. (2018)
Salg til selskabet: (Såkaldt ’tilbagesalg til udstedende selskab’)
Hvis de tilbageværende parter ikke har midlerne til at købe anparterne, den udtrædende vil sælge, og man ikke kan finde en køber ”på markedet”, der vil købe, er det teknisk muligt at sælge anparterne i selskabet, til selskabet selv.
Det virker måske lidt underligt, men transaktionen kan beskrives således:
Dette er skattemæssigt farligt.
Skattemæssigt skal man dog passe meget på. Et tilbagesalg til selskabet betyder at sælger bliver beskattet af hele salgssummen. Man skeler altså ikke til skat af avancen, som ved det almindelige salg. Pas på.
Eksempel:
Jeg sælger min andel (de 25.000) for 200.000 til dig. Du køber. Min avance er 175.000 og skatten er 42%. Ergo skal jeg betale kr. 73.500 i skat.
Jeg sælger min andel (de 25.000) for 200.000 til selskabet. Selskabet køber. Min avance er 175.000, men jeg skal beskattes af salgssummen – de 200.000 – og skatten er 42%. Ergo skal jeg betale kr. 84.000 i skat.
Læs mere om skattefrit salg via holdingselskaber, her.
Bemærk, det kan være muligt at sælge til selskabet uden at blive ramt af denne urimelige skat. Det kræver dispensation. Man får dispensation, hvis SKAT vurderer, at der ikke er tale om fikumdik. Vi kan bistå dig, således at du i eksemplet “kun” skal betale 73.500 i stedet for 84.000.