Bemyndigelse til bestyrelsens om at udvide selskabets kapital
De fleste ved, at det at udvide selskabets kapital er et anliggende for generalforsamlingen via en kapitalforhøjelse. Ofte overses muligheden for at indlæse en bemyndigelse herom til bestyrelsen / direktionen i selskabets vedtægter. En bemyndigelse gør en tilknytningen noget nemmere for selskabet, hvor vi har en større ejerkreds. Vær dog opmærksom på et par detaljer:
De relevante bestemmelser herom finder vi i Selskabslovens kapitel 10 om kapitalforhøjelse.
Efter § 155 kan generalforsamlingen bemyndige “det centrale ledelsesorgan” til at forhøje selskabets kapital. I vedtægterne skal så angives hvordan og i hvor lang tid bemyndigelsen skal være gældende. Det er værd at bemærke, at bemyndigelsen kan indsættes i vedtægterne allerede fra selskabets etablering, således at jeg som eneejer på dette tidspunkt måske sikrer mig visse muligheder med selskabet efter et efterfølgende delsalg af selskabet. I mit aftaleforhold med kommende ejere, er det dog naturligt, at jeg er påpasselig med et senere indhold af aftaler med sådanne – læs ejeraftaler – således at der ikke kommer karambolage mellem mine muligheder efter vedtægten, og de mulige begrænsninger, der gælder for mig efter en evt. ejeraftale.
Sidder man og roder med § 155 skal man være opmærksom på, at bestemmelsen ikke er speciel præcis (som så mange andre bestemmelser i den nye selskabslov), og dette har givet anledning til flere tilfælde af tvivl om, hvor langt man kan gå med den bemyndigelse man kan udstede i vedtægten til “det centrale ledelsesorgan”. Forholdet har givet anledning til, at Erhvervsstyrelsen har udformet og offentliggjort et notat om rækkevidden og fortolkningen af § 155. Du kan finde notatet her, hvis du er feinschmekker..
Hvordan får man bemyndigelsen ind i vedtægten?
Som enhver anden vedtægtsbestemmelse skal bemyndigelsen vedtages på en generalforsamling, og her kræves en eller anden form for majoritet. Majoritetskravet æfhænger af rækkevidden af bemyndigelsen, men udgangspunktet er totredjedelsflertal. Man kan dog sagtens forestille sig et krav om at alle skal tiltræde et forslag om en bemyndigelse.
Hvor lang tid gælder bemyndigelsen?
Det afgør generalforsamlingen, men lovens fastlægger en ultimativ 5 åtig periode. En bemyndigelse behøver ikke starte den dato den besluttes, men det gør 5 års fristen. Datoen kan selvsagt fornys på ny generalforsamling, og det kan være praktisk at have en dato på standarddagsordenen for selskabet, hvor en bestemmelse er gældende, hvert år.
Vil du vide mere, eller tror du, at en sådan vedtægtsbestemmelse kunne være relevant i dit / jeres selskab, så kontakt advokat Jacob Tøjner for konkret rådgivning.