Den kommende lov om ansættelsesklausuler
Formålet med lov om ansættelsesklausuler
Formålet med loven er at begrænse og regulere brugen af ansættelsesklausuler og at indføre et forbud mod at indgå aftaler om jobklausuler. Med loven samles reguleringen af ansættelsesklausuler i én lovgivning, og de nye regler vil gælde for alle ansættelsesforhold, som ønskes reguleret ved hjælp af ansættelsesklausuler.
Betingelser for at anvende ansættelsesklausuler
Loven indeholder en række betingelser, som arbejdsgiverne skal overholde for at kunne forpligte lønmodtagere via erhvervsbegrænsende ansættelsesklausuler. Der stilles f.eks. krav om,
– at aftaler om klausuler skal indgås skriftligt,
– at lønmodtageren har ret til kompensation, og
– at klausulerne maksimalt kan vare i 1 år efter fratræden.
Der er desuden yderligere konkrete krav til indgåelse af de enkelte typer af ansættelsesklausuler.
Derudover vil loven når den vedtages indeholder bestemmelser om opsigelse af aftaler om ansættelsesklausuler, samt bestemmelser om konsekvenserne af misligholdelse af en aftale om en ansættelsesklausul. Loven kan fraviges ved kollektiv overenskomst mellem de mest repræsentative arbejdsmarkedsparter til både lønmodtagers fordel og ulempe.
Baggrund for lov om ansættelsesklausuler
Loven indeholder en række opstramninger af betingelserne for at kunne indgå aftaler om ansættelsesklausuler. Til eksempel kan nævnes, at en lønmodtager kun kan mødes med en konkurrenceklausul, hvis vedkommende indtager en helt særlig betroet stilling, og arbejdsgiveren kan begrunde, hvilke forhold i stillingen, som gør det nødvendigt at indgå aftale om en konkurrenceklausul. Betingelserne for at indgå aftaler om kundeklausuler strammes tilsvarende i forhold til i dag. Hertil kommer, at muligheden for at aftale jobklausuler helt afskaffes.
Det er korrekt, at de økonomiske incitamenter, der er indbygget i lovforslaget, er indrettet således, at såfremt der er behov for ansættelsesklausuler, så kan det bedst betale sig for en arbejdsgiver at vælge kortvarige klausuler frem for langvarige. Det er et vigtigt element i lovforslaget, at det indeholder en balance mellem hensynene til på den ene side lønmodtagerens interesser og mulighed for at skifte job og på den anden side til arbejdsgivernes behov for at beskytte deres forretningshemmeligheder mod konkurrence.
Ikrafttrædelse
Husk: Loven træder i kraft den 1. januar 2016. Loven har virkning for aftaler om ansættelsesklausuler, der indgås den 1. januar 2016 eller senere. Aftaler om jobklausuler, som inden den 1. januar 2016 er indgået i overensstemmelse med de hidtil gældende regler, kan fortsat opretholdes indtil den 1. januar 2021. Bestemmelser om brug af ansættelsesklausuler i kollektive aftaler eller overenskomster, indgået inden den 1. januar 2016, bevarer deres gyldighed indtil det tidspunkt, hvor den pågældende aftale eller overenskomst kan opsiges til ophør. Loven finder ikke anvendelse på aftaler om konkurrence- og kundeklausuler indgået før den 1. januar 2016. For sådanne aftaler finder de hidtil gældende regler anvendelse.
Få den fulde viden her:
- Formålet med lov om ansættelsesklausuler
- Anvendelsesområdet for Lov om ansættelsesklausuler
- Hvad sker der med jobklausuler (Lov om ansættelsesklausuler)
- Mere om Konkurrenceklausuler (Lov om ansættelsesklausuler)
- Mere om Kundeklausuler (Lov om ansættelsesklausuler)
- Mere om kombinerede ansættelsesklausuler (Lov om ansættelsesklausuler)
- Kompensation for ansættelsesklausuler (Lov om ansættelsesklausuler)
- Opsigelse og misligholdelse (Lov om ansættelsesklausuler)