Må man optage en samtale?
Ikke en ulovlig handling
I udgangspunkt er det at foretage en optagelse af en samtale ikke en ulovlig handling; så længe man selv deltager i samtalen. Efterlader man telefonen på bordet, med ‘optagelse tændt’ og forlader man rummet, kan optagelsen meget vel kategoriseres som ulovlig rumaflytningen. Det vil så være en strafbar handling.
Må man optage en samtale med chefen
Eksempel:
Medarbejderen optager mødet med chefen, for at kunne dokumentere samtalen efterfølgende. Der er afsagt en interessant dom, der fastslår, at en sådan optagelse (af chefen) faktisk kan danne grundlag for en bortvisning af medarbejderen, fordi den skjulte optagelse (der netop foregår i det skjulte) udtrykker medarbejderens illoyalitet overfor arbejdsgiveren. Med andre ord vil en bortvisning være berettiget. I sagen var situationen så yderligere den interessante, at Landsretten faktisk godkendte, at bortvisningen kunne ske med tilbagevirkende kraft til optage tidspunktet, i det virksomheden først på et senere tidspunkt blev opmærksom på forholdet.
Må man optage en samtale i kontraktforhold?
En loyalitetsforpligtelse
I aftaleforhold mellem samarbejdspartnere kan man også indlæse en loyalitetsforpligtelse. Mig bekendt foreligger der ingen afgørelser, der viser, at ovenstående brud på loyalitetsforpligtelsen også kan udstrækkes til at omfatte samarbejdsforhold for eksempel mellem erhvervsdrivende. Men udelukkes kan det ikke. Med andre ord, skal man tilråde, at der anvendes en betydelig forsigtighed med skjulte optagelser i samarbejdsforhold mellem erhvervsdrivende. En mulig argumentation for en ophævelse af samarbejdsforholdet kan i hvert fald overvejes. Naturligvis kan man overveje at indlæse et loyalitetspunkt i sine B2B aftalevilkår, der berører emnet. Ønsker du hjælp med sådanne vilkår, så klik HER.
GDPR – persondata – skjulte optagelser
Indsamling af persondata
En optagelse af en samtale uanset om den er skjult eller ej, vil ofte være lig indsamling af persondata. Da optagelsen er digital, er der tale om digital persondatabehandling. Du, der gennemføre optagelsen, bliver herefter ‘dataansvarlig’ for optagelsen.
At optagelsen bliver omfattet af Persondatareglerne (GDPR) betyder så at selve optagelsen kan indebære et samtykkekrav. (Samtykke kan synes temmelig uopnåeligt, såfremt optagelsen er skjult…) Samtykke skal normalt være udtrykkeligt, informeret, specifikt og frivilligt.
Selvfølgelig gælder der en interesseafvejningsregel, hvorefter du må gøre op, om formålet med den skjulte optagelse forspildes, hvis man skal give et samtykke. Hvis ja, da kan optagelsen gennemføres – altså set fra et persondatasynspunkt. Men uanset dette, skal vedkommende, der gennemfører optagelsen, herefter vurdere, om optagelsen indeholder elementer persondata, som burde slettes, fordi de pågældende elementer for eksempel angår andre formål og forhold, som ikke vedrører ‘sagen’. Det kunne være personlige oplysninger om liv og levned, som var irrelevante. Derved kunne optagelsen vise sig at være i strid Persondatareglerne. Der gælder særlige regler for dataminimering, som skal respekteres. Læs mere her.