Tvangsopløsning – Genoptagelse
||| Ring straks til advokat Jacob Tøjner – din sag haster meget |||
Rolig nu – vi kan hjælpe i de allerfleste sager:
Tvangsopløsning genoptagelse: Er dit selskab sendt til tvangsopløsning, så får man et chok. Jeg ønsker med denne artikel at forklare dig, hvad der foregår, hvis du har modtaget det ubehagelige brev i e-boks, at dit selskabet er sendt til tvangsopløsning. Tag lige 10 dybe indåndinger, vi kan ganske givet hjælpe. Du skal sådan set bare kontakte mig straks..
Beroligelse
Jeg ønsker også at berolige dig. Du skal indse med det samme, at det er en alvorlig og skidt situation. Løsningen kan være lidt omkostningstungt. Men det gælder om, at få selskabet tilbage på ret kurs. At få magten igen i selskabet. Tvangsopløsning er træls. Sådan er det bare, det kommer man ikke uden om.
Vi hjælper en masse i denne situation
Jeg hjælper løbende med at løse den situation, at selskabet er sendt til tvangsopløsning. Vi bidrager med genoptagelse af selskabet. Vi bridrager med en fusion af selskabet med et eksisterende eller nyt selskab. Efter fristerne for IVS-omregistrering er udløbet, er der en del sager for folk, der ønsker at redde selskabet fra tvangsopløsningen. Dernæst ankommer der løbende sager, hver gang vi passerer ‘en frist’ for aflevering af årsrapport, der glipper.
Er dit selskab sendt til tvangsopløsning, så håber jeg denne artikel vil hjælpe dig.
Hvilke muligheder er der for at ‘redde’ selskabet, når selskabet er sendt til tvangsopløsning?
Genoptagelse ja / nej?
Det er egentligt meget enkel. Enten kan selskabet genoptages, eller også kan det ikke genoptages.
Når dit selskab er sendt ned i Skifteretten i forbindelse med tvangsopløsning, så er selskabet ‘sat på pause’. Du er smidt ud som direktør. Der er begrænsninger i, hvad du må. Du har mistet adgangen til e-boks. Du har mistet din adgang til netbank. Det kan være ret alvorligt. Særligt hvis der er regninger, der skal betales. Hvis der er lønninger, der skal udbetales m.v.
Typeeksemplet
Det typiske eksempel på, hvorfor selskabet ikke kan genoptages er, at selskabet tidligere har været sendt til tvangsopløsning. Lovgivningen fastlægger helt objektivt, at har selskabet været sendt til tvangsopløsning indenfor de sidste 5 år, så er løbet kørt, hvad angår genoptagelse. Man har altså ‘1 klip’ – og klippet gælder i 5 år. Er det 6 år siden, er ‘klippet forældet’ og det betyder, at så kan selskabet godt genoptages.
TIPS: DU SKAL GØRE DETTE LIGE NU
- Du skal altså omgående gå på cvr.dk og slå dit selskab op.
- Dernæst går du til fanen registreringshistorik
- Du læser dit selskabs registreringshistorik.
- Er selskabet tidligere sendt til tvangsopløsning?
- hvis ja, hvornår.
- ER det indenfor 5 år, eller er det ikke indenfor 5 år.
- OG herefter ringer du til mig, eller skriver med det samme.
- Det haster – læs videre og forstå hvorfor det haster.
Selvom selskabet – uanset det før og indenfor fristen har været sendt til tvangsopløsning – ser ud som at det ikke kan genoptages, så skal du stadig ringe.
For uanset tidsfristen , er der andre muligheder.
Genoptagelse:
Lad os først arbejde med den situation, at selskabet, der er sendt til tvangsopløsning, ikke har været sendt til tvangsopløsning før. Eller at historikken herom går længere tilbage i tid end 5 år.
I denne situation skal et selskab, der er sendt til tvangsopløsning i skifteretten normalt genoptages. Der er en række betingelser, og disse betingelser gennemgås i denne artikel.
FOR NØRDER – HER ER DEN JURIDISKE TJEKLISTE:
- Genoptagelse besluttes i overensstemmelse med Selskabslovens § 106.
- Der skal vælges ledelse for Selskabet, og der skal vælges en revisor for det tilfælde, at Selskabet var/er underlagt revisionspligt.
- Der skal udformes og forelægges en erklæring fra en vurderingsmand i henhold til Selskabslovens § 37
- Selskabskapitalen skal være i behold og tilstede – dette skal verificeres.
- Det skal verificeres, at der ikke er ydet lån i strid med kapitel 13 i Selskabsloven.
- Såfremt den relevante Skifteret på beslutningstidspunktet har udnævnt likvidator i henhold til Selskabslovens § 227, stk. 2, skal pågældende afgive samtykke.
- Det konstateres at selskabet under tvangsopløsning ikke har været under tvangsopløsning indenfor de sidste 5 år.
Reparationerne
For at genoptage selskabet under tvangsopløsning, skal der repareres på de årsager, der har medført, at selskabet er sendt til tvangsopløsning.
Hvad er årsagen til tvangsopløsningen?
- Har selskabet ‘glemt’ at sende regnskabet ind til Erhvervsstyrelsen – så skal der repareres på dette.
- Har selskabet ‘glemt’ reelle ejere, skal der repareres på det
- Etc.
Glemt at aflevere regnskab?
Oftest er sagen den, at man har glemt at aflevere regnskab. Begrundelsen herfor er helt ligegyldig. Om du har glemt det, eller om din revisor eller bogholder ‘ikke har holdt hvad de lovede’ er ligegyldigt. Det hjælper ikke at ringe med undskyldninger til Erhvervsstyrelsen. Er selskabet sendt til tvangsopløsning, så er der kun en vej: genoptagelse.
Nej, det hjælper ikke at indsende regnskabet i panik.
I øvrigt hjælper det heller ingenting, at din bogholder eller revisor – nu hvor ‘fejlen’ er opdaget – indsender årsrapporten omgående. Det bliver selskabet ikke genoptaget af.
Der er kun en vej, og det er at få fat i nogen, som ved hvordan man får processen om genoptagelse igennem. Det kunne – ærligt ment – være mig.
Det vil dog være en ret god idé, at få udformet den manglende årsrapport i et udkast aldeles omgående. Så er der også et bedre grundlag for at drøfte sagen mellem os på.
Beslutningerne
Generalforsamlingen
Genoptagelse af et kapitalselskab er en beslutning, der skal træffes på en generalforsamling. Hvis I er mange ejere, eller der er konflikt i ejerkredsen, kan det i sig selv være konfliktfyldt farvand, men er situationen den ‘ordinære’ at du selv er eneejer, er forholdet helt uproblematisk. Det er i den situation ikke nødvendigt formelt at indkalde til generalforsamling og overholde frister m.v. Det kan man oftest ‘skrive sig ud af’. Men der skal vedlægges et formelt og korrekt beslutningsgrundlag til Erhvervsstyrelsen.
Erklæringer fra revisor
En godkendt revisor
Som det fremgår af den ‘nørdede’ infoboks ovenfor, skal der fremskaffes en erklæring fra en godkendt revisor. Revisor skal foretage en række handlinger, og gennemføre visse undersøgelser, og eventuelt producere den manglende årsrapport.
Kapitalen skal være til stede
I essens skal han tjekke at anpartskapitalen er ’til stede’ – altså at den nominelle kapital (for eksempel de 40.000 kr.) vitterligt er tilstede i selskabet. (Hvis selskabet efter vedtægterne har en større anpartskapital end 40.000, for eksempel 50.000 kr., 125.000 kr. eller lignede, skal den kapital være til stede.)
Ingen ulovlige lån
Samtidig skal revisor erklære sig om, at der ikke er ulovlige aktionærlån.
Måske kapitalforhøjelse
Hvis kapitalen ikke er i behold skal kapitalen retableres gennem en kapitalforhøjelse. Det kan være selskabet har oplevet tab, eller har brugt af kapitalen til udvikling, så skal forholdet håndteres. Håndteringen foregår i tæt samarbejde mellem dig, mig og revisor. (Selvom du har udviklet på et stykke software, er det ikke sikkert den udvikling krone for krone kan aktiveres. Du skal vide, at revisor skal erklære sig med det, der kaldes høj grad af sikkerhed, og han bærer således et alvorligt ansvar, hvis hans vurdering af udviklingen måtte vise sig at være forkert. Derfor skal du ikke opstille de store forhåbninger om, at revisor ‘bare’ vurderer for eksempel krone for krone. Du skal nærmere forvente at du i den situation skal indskyde flere penge i selskabet som forudsætning for genoptagelse.)
Hvad nu, når der ER ulovlige lån
Hvis der viser sig at være ulovlige aktionærlån, for eksempel fordi du har ladet selskabet afholde private omkostninger for dig, i stedet for at hæve løn(!), så skal de lån håndteres. Afhængig af størrelsen på sådanne lån, så skal håndteringen være korrekt.
Hvad med skatten på ulovlige lån
Ulovlige lån er skattepligtige for dig (en såkaldt skattemæssig dummebøde), også selvom du tilbagebetaler lånene til selskabet, så du skal ikke nødvendigvis blot tilbagebetale sådanne lån. Der findes andre løsninger, som dog forudsætter likviditet og positiv egenkapital. Nogen gange kan ‘skattefrie løsninger’ på låneproblematikken anvises, men der skal dog altid skeles til omkostningerne forbundet med løsningerne sammenholdt med den skat, der skal betales på de ulovlige lån. Er skatten mindre end løsningen, kan løsningen ikke betale sig. Vi anlægger altid en sådan pragmatisk betragtning.
Hvis du nu ikke har en godkendt revisor?
Vi har et godt netværk
Det er muligt du ikke lige har en godkendt revisor i dit netværk. Det har jeg. Og jeg er ikke bleg for at henvise dig til revisorer som jeg kender. Opfat det som en service til dig. Dem jeg henviser til er revisorer jeg har relationer til, som tidligere har bistået i tilsvarende sager – og nej, jeg får ikke returkommission, det er i strid med advokatetiske regler.
Hvad nu, hvis der er negativ egenkapital.
Det skal håndteres
Har selskabet negativ egenkapital, så skal både den negative egenkapital og den nødvendige positive egenkapital indbetales. Skylder selskabet dig 100.000 på en mellemregning, og har negativ egenkapital med dette beløb, og er der tale om et anpartsselskab, så skal der gennemføres en kapitalforhøjelse i selskabet, så kapitalen (egenkapitalen) ender i +40.000 kr. Retableringen kan gennemføres på flere måder, som vi må planlægge i et nærmere samarbejde.
Du skal reagere hurtigst muligt, når selskabet er sendt til tvangsopløsning.
Du kan spare omkostninger
||| Ring straks til advokat Jacob Tøjner – din sag haster meget |||
Ud over at det er ret væsentligt hurtigt at få selskabet på ret køl efter at det er sendt til tvangsopløsning, så er det væsentligt at reagere hurtigt INDEN der kommer likvidator på. Baggrunden herfor er ikke kun at en udmeldt likvidator skal afgive samtykke, baggrunden er mest begrundet i, at det er super fordyrende med en likvidator.
KAN MAN UNDGÅ AT SKIFTERETTEN UDMELDER EN LIKVIDATOR?
Nej, man kan ikke undgå at den relevante skifteret udmelder en likvidator, for det skal de efter loven; men man kan måske forsinke udmeldelsen af en fordyrende likvidator således at man kan ‘nå at genoptage’ inden, der kommer likvidator på.
HVORDAN FÅR MAN UDSAT UDMELDELSEN AF LIKVIDATOR?
Det kan man ikke oplyse præcist, da det afhænger af den praksis, der udmønter sig i de forskellige skifteretter rundt om i Danmark. Man kan du nok tillade sig følgende generalisering, selvom nogen nok bliver stødt på manchetterne:
LIGGER DIN SAG HOS SØ- OG HANDELSRETTENS SKIFTERET (Storkøbenhavn):
Skifteretten under Sø- og Handelsretten er hverken til at hugge eller stikke i. De reagerer ikke på en henvendelse fra advokat om udsættelse af sagen, fordi man ‘arbejder på’ at få selskabet genoptaget. Skifteretten under Sø- og Handelsretten modtager sagen fra Erhvervsstyrelsen, og der går en dag eller to, så oprettes sagen i deres system. Herefter går der 2 – 3 uger, hvorefter de udmelder likvidator. Det hjælper ikke at skrive til dem. Det eneste, der kan udsætte udmeldelsen af likvidator i Skifteretten under Sø- og Handelsretten er fremsendelsen af en kvittering fra Erhvervsstyrelsens system med anmeldelsen af en anmodning om genoptagelse.
LIGGER DIN SAG HOS ANDRE SKIFTERETTER I KONGERIGET
Groft sagt alle andre skifteretter i Kongeriget: Her sidder mere pragmatiske sagsbehandlere, og når jeg skriver til dem, med en redegørelse om, hvilken plan, der ligger konkret, og anmoder om at sagen udsættes (hvad angår valg af likvidator) så bekræfter de oftest pænt. Og man kan endog tale med dem, og få udsættelse på ‘sagen’ – med andre ord en virkelig serviceminded tilgang til sagen. Det kunne de i min verden lære af i København, men det har de i hvert fald ikke lært endnu.
KAN ADVOKAT JACOB TØJNER EVENTUELT BLIVE LIKVIDATOR?
I udgangspunktet kan jeg blive udmeldt som likvidator, og det sker, ikke ofte, men det sker. (Fordi det ofte ikke er nødvendigt.) Igen må der desværre skelnes mellem Skifteretten under Sø- og Handelsretten i København og igen groft sagt alle andre skifteretter i Kongeriget.
Under Skifteretten under Sø- og Handelsretten i København vælger de altid, som i altid, blandt de advokatkontorer, der er udvalgt til at være likvidatorer/kuratorer (altså de udvalgte advokater, der sidder på de store konkursafdelinger på de store kontorer). Og der er priserne for bistand med selv noget så simpelt som en samtykke erklæring – ø h – markant højere end hos os andre. Omkostningsniveauer på 15 – 35.000 + moms er slet ikke et særsyn. Og særligt derfor skal du reagere prompte. Man kan sige, de har ikke noget fremadrettet klienthensyn, modsat os andre, for de laver ikke andet end at lukke virksomheder, så hvad skulle motivationen være til at tænke forretningsmæssigt.
Hårde ord, ja, men jeg må sige, jeg undres ofte over omkostningerne.
Selskabet under tvangsopløsning kan IKKE genoptages!
Hvis betingelserne ikke kan opfyldes
Hvis selskabet under tvangsopløsning ikke kan genoptages, for eksempel fordi vi ikke kan tjekke den nørdede tjekliste af ovenfor, så tøv ikke med at rette henvendelse. Vi kan oftest hjælpe alligevel.
Fusion
Ofte hedder løsningen en fusion. Måske indgår selskabet i en koncern, så kan vi gennemføre en vandret fusion til andre selskaber, både eksisterende selskaber eller nye selskaber. Måske indgår selskabet ikke i en koncern, så kan vi skabe en koncern eller anvende et selskab, der ikke har koncernforbindelse.
HVAD ER EN FUSION?
Et kapitalselskab kan opløses uden likvidation ved overdragelse af kapitalselskabets aktiver og forpligtelser som helhed til et andet kapitalselskab mod vederlag til de ophørende kapitalselskabers kapitalejere. Det samme gælder, når to eller flere kapitalselskaber sammensmeltes til et nyt kapitalselskab. Overdragelserne kan gennemføres uden kreditorernes samtykke.
En fusion er altså den handling af Selskabet, der er sendt til tvangsopløsning, smelter sammen med et andet selskab. En fusion kan være skattefri eller være skattepligtig.
Hvis en fusion er en løsning, anviser vi den løsning, der er mest fornuftig for dig, både henset til omkostningerne samt de konkrete omstændigheder.
Fusion op i eksisterende holdingselskab
Der er et moderselskab
Hvis selskabet, der er sendt til tvangsopløsning, er ejet 100% af dit 100% ejede holdingselskab, kan selskabet, der er sendt til tvangsopløsning, smelte op i holdingselskabet via en fusion. Fusionen kan gennemføres skattefrit, og kan gennemføres med tilbagevirkende kraft. Hvis selskabet, der er sendt til tvangsopløsning, er sendt til tvangsopløsning i oktober i år 20XX (og det har kalenderårsregnskab) fordi det har glemt at aflevere årsrapport for 20YY, så skal årsrapporten for 20YY selvfølgelig produceres, men fusionen kan gennemføres pr. 01.01.20XX uanset vi sidder i oktober.
I den beskrevne situation eksisterer der allerede et sambeskatningsforhold mellem holdingselskabet og datterselskabet, og man mister ikke i den situation fremførbare underskud, som man ellers mister vi fusioner ud af en sambeskatningskreds og som normal følge af en skattefri fusion. (Hvis et underskud er fra perioden før sambeskatning, mistes underskuddet.
Hvad nu, hvis du ikke har et holdingselskab
Der er ikke et moderselskab
Her vil du ofte høre fra rådgivere, at du skal anvende 40.000 topbeskattede kroner, etablere et nyt aps til lejligheden, hvorefter du skal gennemføre fusionen. (Og de 40.000 kr. mister du så fra privatøkonomien.) Men sådan behøver det ikke være.
Du kan – forudsat visse betingelser er til stede – anvende værdien af anparterne i selskabet, der er sendt til tvangsopløsning, til at etablere et nyt selskab med. Et nyt holdingselskab.
Skattefri ombytning
Du kan gennemføre en skattefri ombytning på toppen af selskabet, der er sendt til tvangsopløsning. Selskabsloven fastlægger en række begrænsninger for, hvad du kan træffe af beslutninger ‘inde i selskabet’, men der er intet i lovgivningen, der forhindrer, at du disponerer over anparterne i selskabet, der er sendt til tvangsopløsning. Selvfølgelig kan du sælge selskabet under tvangsopløsning (der er bare ingen, der gider købe, hvorfor skulle de), og på samme måde, kan du afstå anparterne som et apportindskud og etablere et holdingselskab på toppen. Læs mere om skattefri ombytning her.
Herefter skattefri fusion
Herefter er det så bare at gennemføre fusionen mellem selskabet, der er sendt til tvangsopløsning, og det nye moderselskab på toppen. Du skal dog være OBS på at Erhvervsstyrelsen ikke mener at der er tale om en fusion med et moderselskab, hvorfor der skal opfyldes visse oplysningskriterier i forbindelse med anmeldelsen, men der er tale om en simpel lodret fusion.
MERE NØRDERI:
Skattefri ombytning? Men hvad med holdingkrav i 3 år?
Det er rigtigt at en skattefri ombytning forudsætter at man ikke afstår anparterne i selskabet, der er sendt til tvangsopløsning i 3 år efter ombytningen. Men holdingkravet i lovgivningen hindrer som bekendt ikke endnu en skattefri omstrukturering (den skattefri fusion) lige efter den skattefrie ombytning.
Hvad med den skattefrie fusionsdato – den skal jo være for eksempel 01.01.20XX og nu sidder vi i oktober 20XX?
Ja, det er korrekt at hovedreglen i Fusionsskattelovens § 5, stk. 1 fastlægger dette, men prøv at læse fusionsskattelovens § 5, stk. 3. Skattefri fusionsdato kan være den dag koncernforbindelsen etableres, dvs, datoen for ombytningen.
Jo – men hvad så med opgørelser for perioden 01.01.20XX og til fusionsdatoen i oktober 20XX?
Der skal selvfølgelig udformes og indberettes delopgørelser for den periode; det er ulempen og den omkostning må man tage med, hvis man vil anvende metoden.
Konklusioner
Det er egentligt meget enkelt:
||| Ring straks til advokat Jacob Tøjner – din sag haster meget |||
- du skal reagere prompte
- under sagen skal du reagere prompte
- du skal kontakte os hurtigst muligt
- hvis der ER likvidator skal du alligevel ringe – vi kan simpelthen altid gøre det langt billigere end de store kontorer. Lad det komme an på en prøve og lad mig give dig et bud. Vi har prøvet dette et utal af gange, og kan sagtens samarbejde med likvidator uanset hvem det er
- Der er masser af muligheder for at hjælpe dig, uanset det måske ser utrolig sort ud.
(Jacob Tøjner (c))