Målgruppe: Du har et driftsselskab (anpartsselskab eller aktieselskab), men ikke et holdingselskab.
Lad os hjælpe dig med en skattefri anpartsombytning eller aktieombytning.
Fik du ikke etableret et holdingselskab i forbindelse med stiftelsen af dit driftsselskab (anpartsselskab eller aktieselskab). Sidder du nu og ærgrer dig over dette? Fortvivl ikke, vi kan hjælpe dig. Du kan sikkert gennemføre en skattefri aktieombytning eller skattefri anpartsombytning.
Hvis du ejer et driftsselskab – det kunne være et aktieselskab eller et anpartsselskab – og ønsker du et holdingselskab placeret mellem dig og driftsselskabet, så kan det lade sig gøre ved at du bytter de andele af driftsselskabet du ejer, med nye andele i et nyt jomfrueligt holdingselskab (der også er et ApS).
Du behøver ikke eje driftsselskabet 100%, men du skal bare eje mere end 50%.
Hvis du ejer AAA Selskab APS, så bytter du simpelthen anparterne i AAA Selskab APS, med nye anparter i BBB Selskab ApS. Du ejer nu BBB i stedet, og BBB ejer AAA. Du har byttet anparterne med BBB. Heraf navnet anpartsombytning, når det drejer sig om anparter. Aktieombytning, når det drejer sig om aktier i et aktieselskab. (Du kan sagtens bytte aktier i et aktieselskab med anparter i et anpartsselskab. Du kan altså sagtens etablere et Holding ApS ved hjælp af aktier.
Sådan en ombytning eller transaktion kan enten gennemføres skattepligtigt eller skattefrit. Om det så er fordel eller ulempe med et holdingselskab? Det kan du blandt andet få hjælp til at vurdere selv, ved at se nedenstående dedikerede video om “hvorfor et holdingselskab”:
Læs meget meget mere om ”hvorfor Holdingselskab” her.
Overvejelse:
Skal det så ske skattefrit eller skattepligtigt?
Du må endelig ikke bare bestille et anpartsselskab eller et iværksætterselskab hos os eller andre, og så herefter sælge, overføre eller overdrage dine anparter til holdingselskabet.
Baggrunden herfor er, at overførslen (eller salget) af dine anparter til holdingselskabet er såkaldt skatterelevant.
Skatterelevant betyder på almindelig dansk, at SKAT interesserer sig for overførslen fordi, der kan være skat at hente, som altså skal betales i den forbindelse.
Når man skal afgøre, hvordan bytningen skal tilrettelægges, så skal man vurdere, om transaktionen vil udløse skat eller ej, hvis den “bare” gennemføres som et simpelt salg.
Man skal se på “handelsværdien” af driftsselskabet, og man skal huske at vurdere driftsselskabet “som om det skulle sælges til en fremmed” køber, og ikke en eget holdingselskab.
Hvis overdragelsen ikke udløser skat, så bytter man “skattepligtigt”, men udløser den skat, eller er der risiko herfor, så bytter man skattefrit – altså en skattefri aktieombytning eller skattefri anpartsombytning.
Lad mig forklare med et eksempel: Hvis mit driftsselskab må antages – med stor sikkerhed – at have samme værdi, som dengang jeg stiftede anpartsselskabet eller aktieselskabet (40.000 kr.), så kan jeg bytte anparterne “skattepligtigt”. Jeg gennemfører herefter en skattepligtigt ombytning.
Min købesum (40.000) fratrukket min salgssum (40.000) giver jo et rundt nul.
Da der ikke er en avance (en profit), og da vi trods alt fortsat kun beskattes af vore avancer i dette land, så er skatten i eksemplet lig 0,00 kr. Omvendt forholder det sig så, hvis værdien af driftsselskabet overstiger værdien ved stiftelsen.
Hvis der er udsigt til skattebetaling ved almindeligt bytte:
Gennemfør en skattefri aktieombytning eller skattefri anpartsombytning.
Transaktionen var som nævnt skatterelevant.
Det betyder, at SKAT i udgangspunktet vil vurdere hvilken værdi dit driftsselskab har på tidspunktet for ombytningen, og er anpartsselskabet eller aktieselskabet steget i værdi siden selskabets stiftelse, så har du lige udløst skat af forskellen, hvis du overfører anparterne. (Startværdi kr. 40.000 ved stiftelsen, værdi på bytte tidspunktet: kr. 150.000, “profitten” eller forskellen (avancen) er så kr. 100.000, skatten er 42%, dvs. du udløser en skat på kr. 42.000.)
Ved denne lille handling, hvor du blot køber et anpartsselskab, modtager du altså “næste år” eller senere, når SKAT opdager handlingen, en skatteregning i eksemplet på kr. 42.000.
Træls.
Der er til alt held fortsat fornuftige regler i skatteretten, og en af disse regler fastlægger, at du kan gennemføre den beskrevne ombytning, uden at skulle betale de i eksemplet nævnte kr. 42.000.
Reglerne findes i aktieavancebeskatningsloven, hvor der er adgang til – uden tilladelse fra SKAT – at gennemføre det beskrevne ombytte uden videre. Det forudsætter blot, at man oplyser SKAT om, at byttet har fundet sted, og at byttet foretages på en særlig måde.
Vi kan hjælpe dig – i samarbejde med revisor.
Efter vi har drøftet mulighederne på et møde, tager vi fat i revisor for selskabet. Har du ikke en revisor, hjælper vi dig med at finde en. Revisor skal udforme forskellige dokumenter vedrørende værdien af dit driftsselskab. Disse dokumenter sikrer, at vi bytter med de rigtige værdier.
Herefter stiftes holdingselskabet på helt normal vis, bortset fra, at du selvfølgelig ikke skal finde en startkapital på kr. 40.000 eller lignende. Holdingselskabet etableres jo på grundlag af værdien og indskuddet af dine eksisterende aktier eller anparter i det eksisterende driftsselskab. Derfor skal du ikke have penge op af lommen.
Dette bytte kaldes en skattefri aktieombytning eller en skattefri anpartsombytning.
Konsekvenser af en skattefri aktieombytning eller skattefri anpartsombytning:
Efter gennemførelsen af en skattefri aktieombytning eller skattefri anpartsombytning pålægges man visse vilkår. Det er ganske enkelt “prisen” for at gøre byttet skattefrit.
I loven har man opstillet visse værn mod at man kan anvende reglerne til at undgå at betale avanceskat af salg af anparter eller aktier. Det er sådan set fair nok:
Selskaber kan sælge aktier eller anparter i andre selskaber skattefrit (under forudsætning af, at der er tale om ikke børsnoterede aktier). Uden de her værnsregler, som vi beskriver i det følgende, kunne man jo blot bytte driften ind under et holdingselskab, hvorefter man dagen efter kunne sælge skattefrit gennem holding. det ønsker man ikke fra lovgivers side, så den går ikke (længere).
Værn: Gennemfører man en skattefri anpartsombytning eller en skattefri aktieombytning, må man ikke lade holdingselskabet sælge aktierne eller anparterne i datterselskabet i 3 år fra ombytningstidspunktet. Læs mere om proces her.