Dette er den anden artikel om emnet: Ejeraftaler.
Ejeraftalen er super vigtig for ejergruppen af driftsselskabet.
Hvis du vil vide mere om, hvad der skal stå i ejeraftalen rent aftalemæssigt mellem parterne og så videre, skal du tilbage på infobloggen og læse min første artikel. Du kan også klikke her.
Denne artikel handler mere om de skattemæssige konsekvenser for deltagerne i driftsselskabet – særligt med fokus på begrebet sambeskatning.
Sambeskatning?
I Danmark gælder der tvungen national sambeskatning. Hvis der er såkaldt koncernforbindelse mellem et moderselskab og et datterselskab, skal selskaberne sambeskattes. På billedet er der koncernforbindelse mellem moder, der ejer 60% og Drift ApS. Derfor skal de 2 selskaber sambeskattes.
I udgangspunktet kigger man selvfølgelig på, at moderen ejer 60%, men i de afgørende bestemmelser kigger man på, hvorvidt moderen har såkaldt bestemmende indflydelse på datteren. Det vil hun normalt have, såfremt hun ejer 60%, men så alligvel ikke, for det er her ejeraftalen kommer ind i billedet.
Ejeraftalens indflydelse.
Anpartsfordelingen 60% – 40%
Hvis man konkret kan påvise, at moderen ikke har bestemmende indflydelse, kan man faktisk påvirke hendes mulighed for sambeskatning med datteren. Man kan jo i den konkrete ejeraftale, mellem de på billedet værende deltagere, aftale, at de skal være enige og et og alt i firmaet – uanset 60/40 fordelingen, og så har moderen jo ikke længere bestemmnde indflydelse i Drift ApS. Det betyder med andre ord, at der så ikke er sambeskatning med 60% anpartshaveren. Da det må forudsættes at vedkommende forudsætter dette, er det ret væsentligt ved udformingen af ejeraftalen, at dette forhold bliver drøftet og vurderet.
Anpartsfordelingen 50% – 50%
I udgangspunktet har ingen af nedenstående parter bestemmende indflydelse på datterselskabet:
I udgangspunktet skal parterne være enige og et og alt i firmaet – det siger sig selv – men, der er dog muligheder for at kvalificere den ene part så meget, at vedkommende faktisk opnår mulighed for sambeskatning uanset han netop ikke ejer mere end halvdelen af stemmerne i driften.
Igen er formuleringen i ejeraftalen afgørende for den bestemmende indflydelse.
Det er således ikke unormalt, at en af parterne for eksempel har aftalt en særlig adgang til at besætte poster i bestyrelsen, herunder for eksempel formandsposten. Ofte ses det også, at formandens stemme er udslagsgivende for afgørelser i bestyrelsen, hvilket kaldes “casting vote” (hvilket i øvrigt skal med i selskabets vedtægter).
Ved sådan en aftale, har man skabt bestemmende indflydelse for det part, der er tillagt denne ret, hvorved man har skabt sambeskatning for vedkommende.
Om det så er godt eller skidt, må man selvsagt vurdere konkret, men stifter man selskab med en anden, der har andre driftsselskaber, kan vedkommende have en stor interesse i sambeskatningen, og sambeskatningen fortsætter indtil man ændrer ejeraftalen. Det kan således være et parameter, der kan “sælge” deltagelsen i det fælles driftsselskab til vedkommende. Godt at vide i disse tider.
Vurderingen af om sambeskatning er godt eller ondt bør ikke betragtes som “gør det selv arbejde”. Sambeskatning medfører ikke en solidarisk hæftelse for skatten, men det med driftsselskabet sambeskattede moderselskab bliver såkaldt administrationsselskab i relation til betaling af indkomstskat, acontoskat og restskat. Administrationsselskabet hæfter for betalingen af denne skat, når det selskab, der skylder skatten, har betalt skatten til administrationsselskabet.
Betalingen behøver imidlertid ikke være en effektiv betaling, altså at driftsselskabet overfører penge til administrationsselskabet. “Betalingen” anses for sket, blot der bogføres på en mellemregning mellem administrationsselskabet og driftsselskabet. Det er nok værd at være opmærksom på i disse tider.
Forestiller man sig, at vores driftsselskab på billedet er nødlidende, og der kommer et større skattekrav, så kan SKAT altså rette krav mod det sambeskattede moderselskab helt automatisk, såfremt bogholderiet har bogført skattekravet på en mellemregning i begge selskaber.
Allerede indgåede ejeraftaler.
Såfremt man ønsker at ændre eventuel sambeskatning opstået som føleg af indgåede ejeraftaler, kan dette ændres ved at ændre ejeraftalen. I forbindelse med ind- og udtræden af sambeskatning, er det generelt dog klogeligt at få professionel hjælp til vurderingen.
Tøjner 2011