Omdannelse fra ApS til A/S er reguleret af Selskabslovens § 319. § 319 foreskriver, at anpartshaverne kan vedtage at omdanne et anpartsselskab til et aktieselskab. Beslutningen træffes som en vedtægtsændring. En vedtægtsændring kræver, at beslutningen tiltrædes af mindst 2/3 af både 1) de stemmer, der afgives på generalforsamlingen, og 2) de stemmer, der er repræsenteret på generalforsamlingen. Herudover skal eventuelle forskrifter, der følger af Selskabets vedtægter respekteres.
For at bistå med omdannelsen skal vi selvfølgelig modtage de gældende vedtægter. Du tjekker om de vedtægter du har er ‘gældende’ således: De vedtægter selskabet har er altid daterede. Og den dato vedtægterne har skal harmonere med den datering du finder på selskabet på cvr.dk
Fælg linket; fremsøg selskabet og find datoen her:
Det siger nok sig selv, at selskabskapitalen skal forøges, når man omdanner fra ApS til A/S. Kapitalkravet i et anpartsselskab finder du her, mens kravet til aktiekapital i et aktieselskab er 400.000 kr. Et anpartsselskab har so
Ønsket om at omdanne dit anpartsselskab kommer ofte, efterhånden som du sparer op i selskabet, og gerne vil vækste som aktieselskab. Opsparingen i et selskab placeres som en del af egenkapitalen, og kaldes selskabets reserver. (Populært kan man sige at egenkapitalen består af 1) den registrerede selskabskapital + 2) reserver (opsparet overskud) + 3) andre reserver (bundne reserver).
Såfremt du har sparet op i anpartsselskab, kan opsparingen normalt flyttes på egenkapitalen, således at selskabskapitalen derved forøges. Forestil dig, at selskabskapitalen under 1) i sidste afsnit lyder på 40.000, og opsparingen under pkt. 2) lyder på 600.000. I så fald flytter man 360.000 af opsparingen til selskabskapitalen, der herefter lyder på 400.000 kr. Opsparingen udgør herefter ikke 600.000 kr, men 240.000 kr.
Der er simpelthen tale om en kapitalforhøjelse ved hjælp af midler, der er skabt inde i selskabet (til 22% i skat), og de anparter man udsteder kaldes fondsanparter, og kapitalforhøjelsen kaldes en fondsemission.
Hvis anpartsselskabet ikke har egen opsparing, som netop beskrevet, ændrer det ikke på, at du skal forhøje selskabets kapital fra 40.000 kr. til 400.000 kr. for at kunne omdanne ApS til A/S. I så fald må kapitalen komme udefra. Du må derfor gennemføre en samtidig kapitalforhøjelse, som kan baseres på kontantindskud, eller på indskud af værdier. Læs mere om kapitalforhøjelse her.
I forbindelse med en sag af denne karakter, drøfter vi selvfølgelig altid, hvorved kapitalen fremskaffes.
Husk i forbindelse med omdannelsen til aktieselskab, og hvor du skal forøge selskabskapitalen med kapital udefra, at du skal ‘tegne’ 400.000 kr. i kapital, men du behøver ikke indbetale hele kapitalen. I den forbindelse finder reglerne om delvis indbetaling af tegnet selskabskapital anvendelse. Du kan læse mere herom her, men i essens betyder det, at du skal tegne hele kapitalen, men du kan nøjes med at betale mindst 25%
Det er en forudsætning omdannelse fra ApS til A/S at der foreligger en vurderingsberetning fra en godkendt revisor. Pointen med det krav er at der er væsentlige lighedspunkter mellem omdannelse fra ApS til A/S, og så den handling at man stifter et aktieselskab ved indskud af en bestående virksomhed.
I forbindelse med vurderingsberetningen skal revisor selvfølgelig udtale sig om eksisterende værdier (aktiver og passiver) så man kan slå fast, at det vi ender med har rette værdier. Vurderingsberetningen må ikke være ældre end 4 uger.
Omdannelse fra ApS til A/S ændrer ikke cvr-nummeret på selskabet. Selskabet fortsætter som ‘samme person’ efter omdannelsen. Samme juridiske enhed. Der er derfor tale om det der kaldes universalsuccession. Kreditor i ApS er kreditor i A/S efter omdannelsen fra ApS til A/S, om omdannelse fra ApS til A/S kræver ikke kreditorernes samtykke.
Vi skal have en samtale til at starte med.
Du kan forberede dig således:
Lad os drøfte din sag.
Vi fastlægger – i en sag af denne karakter – en fælles strategi og en procesbeskrivelse. Vi indgår i et samarbejde med dine øvrige rådgivere herom. Bistand i sager af denne karakter udtrykker advokatbistand. Du kan læse vilkår for advokatbistand her; og du skal læse vores almindelige gældende vilkår her.
↑ gå til toppen af siden